Educatie

De Stichting Enterse Zomp heeft als een van zijn doelstellingen om de jeugd van de basisscholen in Enter, Rijssen en Hellendoorn te vertellen over de historie van de Enterse Zomp en de Regge. Als uitgangspunt van dit centraal kerndoel is gekozen "de leerling kent de eigen omgeving". De Stichting heeft hiervoor de volgende mogelijkheden:

  • De Scheepskist
  • Educatieve vaartochten
  • Een papieren bouwplaat 
  • Piratentocht

De scheepskist

Scheepskist

Voor informatie van de leerkracht is er het boekwerkje “Enterse zompen op de Regge”, over het reilen en zeilen van de Enterse schippers. Hierin staat o.a. hoe belangrijk de Regge ongeveer 200 jaar geleden was en dat er toen 120 Enterse zompen over de Regge voeren, dat er 3 scheepswerven in Enter waren en dat toen de Regge was wat nu de A1 is.

Werkwijze: Op maandag brengen we een eikenhouten “scheepskist” gevuld met producten die vroeger veel werden vervoerd zoals o.a. een turf, stuk jute, een baksteen, eieren, een stuk linnen, klompen e.d. Deze kist staat één week in een klas en elke morgen mag er door een leerling een stuk uitgehaald worden. De leerkracht vertelt in enkele minuten hier iets over aan de hand van de informatie die op een A4 wordt bijgeleverd. Aan het eind van de week komt de schipper en roept: “heeft iemand mijn scheepskist gezien?” en neemt de kist weer mee en kan hij eventueel wat vragen beantwoorden.

De scheepskist wordt gratis gehaald en gebracht!

 

Schipper Leonard Koedijk biedt voor de eerste keer de scheepskist aan in een klaslokaal van de Johan Friso school in Rijssen, met daarbij aanwezig de voorzitter Gerrit Velten en de penningmeester Arie Bosch van de stichting. 

Educatieve Vaartocht

Tegen een gereduceerd tarief kunnen schoolklassen varen met de Enterse zomp over de Regge. Er gaan twee schippers mee, waarvan de ene vaart en de andere vertelt over hoe vroeger werd gevaren, het bouwen van een zomp en over de natuur langs de Regge.

Schoolklas

Een klas van de basisschool vaart op de Regge met de "Regt door zee".


De papieren bouwplaat

Door World of Paperships in Oldenzaal is een schitterende papieren bouwplaat ontworpen die exact een kopie is van de echte zomp "De Vriendschap". Als extra's zijn interessante beschrijvingen van zomp en historie toegevoegd op deze bouwplaat. De bouwplaat met een schaal 1:50 heeft een lengte van 24 cm.

Schaal 1:50 voor vanaf 8 jaar

Voor scholen tegen een gereduceerd bedrag te bestellen.

Voorkant bouwplaat 

Piratentocht

Om de jeugd op een bijzondere manier kennis te laten maken met de  Enterse Zomp zijn er Piratenvaarten gemaakt voor kinderen tussen 5 en 9 jaar. Er is daarbij ook nog plaats voor enkele ouders/begeleiders. De avontuurlijke tocht begint (voor de kinderen althans) bij het Exoo, tussen Enter en Wierden. Daar gaan de kinderen aan boord.
Het avontuur speelt zich af tussen het Exoo en de steiger van Jan Woolderink, waar de kinderen serieus op jacht gaan naar een geroofde schatkist en en passant ook nog de piraat Woeste Willem arresteren.

Voor een kinderfeestjes is dit een schitterende gelegenheid om avontuur en historie te combineren.

Vanaf minimaal 10 kinderen.

Piratentocht

Scholen die aan het bijzonder leuke en leerzame project "de leerling kent zijn eigen omgeving" willen meedoen, kunnen hierover meer informatie krijgen. 

Voor ENTER bij dhr. Wim Nijenhuis, 0547-381 122 of 06-506 713 27 email: wim.nijenhuis@concepts.nl

Voor RIJSSEN bij dhr. Leonard Koedijk, 0548-514 112   email: koedijk2@gmail.com

Er kan dan o.a. nader overleg plaats vinden over  het tijdstip waarop de scheepskist gebracht zal worden en wanneer er gevaren kan worden.

Huur scheepskist is gratis!

Huur zomp voor scholen is  € 70,00 per uur.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder