Bijzondere vaarten

Bijzondere vaarten zijn er in de zomermaanden, begin 2019 worden de tijden hier vermeld.  

 

Vanuit Rijssen of Hellendoorn

  • Vroege Natuurvaart inclusief koffie en broodje
  • Avondroodtocht inclusief koffie en drankje
  • Overtoomtocht inclusief lunch en drankje

Vertrek is mogelijk vanaf het haventje bij de Pelmolen in Rijssen of vanaf het botenhuis achter de IJsfabriek in Hellendoorn, minimaal 10 deelnemers.

 

Vroege Natuurvaart

Geniet in de ochtendgloren van de natuur vanaf het water!
Voor de natuurliefhebbers en de vroege opstaanders is om zeven uur ’s morgens een vaartocht over de rivier de Regge met de Enterse Zomp. Aan boord is indien beschikbaar een gids van Natuurmonumenten of van Landschap Overijssel. Voor onderweg wordt koffie/thee en broodjes meegenomen.

  

Romantische Avondroodtocht

  

Een prachtige vaartocht over de rivier Regge met de natuur in de avondgeuren en -kleuren!
's Avonds om 19.00 of om 20.00 uur vertrekt de Enterse Zomp vanaf het haventje bij de Pelmolen in Rijssen voor een vaarttocht over de Regge. Met een kaarsje, een kopje koffie/thee en een drankje is het wachten alleen nog op het avondrood. Dit is een vaartocht voor een romantisch mens!

 

Overtoomtocht

Geniet van een speciale lange vaartocht met de Enterse Zomp over de overtoom.
Een wat langere vaartocht om genoeg tijd te hebben om de stuw in de rivier de Regge spectaculair te passeren met een overtoom. Twee schippers zijn aan boord waarvan de ene vaart en de andere vertelt over alles wat met de zomp en het varen heeft te maken. Onderweg wordt voor een lunch en drankjes gezorgd.


   

Vanuit Exoo 

Piratentocht

Vertrek vanaf Exoo tussen Wierden en Enter, minimaal 10 deelnemende kinderen.
Om de jeugd op een bijzondere manier kennis te laten maken met de  Enterse Zomp zijn er Piratentochten voor kinderen tussen 5 en 9 jaar. Er is daarbij ook nog plaats voor enkele ouders/begeleiders. De avontuurlijke tocht begint (voor de kinderen althans) bij het Exoo, tussen Enter en Wierden. Daar gaan de kinderen aan boord. Het avontuur speelt zich af tussen het Exoo en de steiger van Jan Woolderink, waar de kinderen serieus op jacht gaan naar een geroofde schatkist en en passant ook nog de piraat Woeste Willem arresteren.  Voor een kinderfeestjes is dit een schitterende gelegenheid om avontuur en historie te combineren. 

  

 

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder