Rijssen

Varen op de Regge is een belevenis

Het stadje Rijssen heeft reeds stadsrechten gekregen in 1243. Het ligt aan de rand van de bossen en aan de rivier de Regge. Aan de Regge staat de zeer bezienswaardige Pelmolen, vanaf die plaats kunt U een vaartocht maken over de Regge.

Hoe zou het zijn om de prachtige Twentse natuur eens vanaf het water te bewonderen? Gezellig samen met familie, vrienden of collega's. En dat te doen met een historisch vaartuig. De Enterse zomp "Regt door zee" ligt bij de Pelmolen in Rijssen. Er zijn altijd twee schippers bij u aan boord. De ene vaart en de andere schipper vertelt over de zomp, hun bouw en geschiedenis, de Regge en de flora en fauna waar u langs vaart. Tijdens de tocht zal de stemming er goed in komen, zeker als u trakteert op een hapje en een drankje...

 

Beleef en ontdek de Regge

Klik op bovenstaande afbeelding om film over de meanderende Regge te zien

Bovenstaande film, laat u zien hoe het nu is geworden. Onderstaande film geeft een mooi sfeerbeeld van zowel de zomp als de Pelmolen zoals het vroeger geweest is.

Voor de wind

Bekijk deze film en waan je terug in de tijd

Pelmolen, 360 graden foto

De Enterse Zomp werkt samen met de Pelmolen. Je kunt boeken voor een arrangement voor een vaartocht met de zomp en een rondleiding op de Pelmolen. Ga naar Online-boeken, alle boekingen om te boeken. 

  

Tot ziens op de Regge!

  

  Ga naar informatiepagina over varen in Rijssen.

  

 

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder