Rijssen

Het stadje Rijssen heeft reeds stadsrechten gekregen in 1243. Het ligt aan de rand van de bossen en aan de rivier de Regge. Aan de Regge staat de zeer bezienswaardige Pelmolen, vanaf die plaats kunt U een vaartocht maken over de Regge.

Hoe zou het zijn om de prachtige Twentse natuur eens vanaf het water te bewonderen? Gezellig samen met familie, vrienden of collega's. En dat te doen met een historisch vaartuig. De Enterse zomp "Regt door zee" ligt bij de Pelmolen in Rijssen. Er zijn altijd twee schippers bij u aan boord. De ene vaart en de andere schipper vertelt over de zomp, hun bouw en geschiedenis, de Regge en de flora en fauna waar u langs vaart. Tijdens de tocht zal de stemming er goed in komen, zeker als u trakteert op een hapje en een drankje...

De Enterse Zomp werkt samen met de Pelmolen. Je kunt boeken voor een arrangement voor een vaartocht met de zomp en een rondleiding op de Pelmolen.

 

De Kooperaatsie Rijssen 

De Kooperaatsie is een samenwerkingsverband van de Rijssense Musea, Pelmolen, Enterse Zomp, Parkgebouw en Leemspoor. Lees meer.

 

Varen in Rijssen 

De Pelmolen met zomp

 Varen in Rijssen

 

Film: Beleef en ontdek de Regge

Beleef en ontdek de Regge laat je zien hoe de Regge weer meandert als vanouds. 

 Film: Beleef en ontdek de Regge 

  

Film: Voor de wind

Voor de wind  is de titel van een film over de zomp en de pelmolen. Bekijk deze film en waan je terug in de tijd.


 Film: Voor de Wind

    

Pelmolen  

Maak een virtuele tour in en rond de pelmolen.

 Virtuele tour Pelmolen

   

Luchtfoto's 

Op 11 september 2021 was er een monumentendag, waar de zomp te Rijssen aan meedeed.

Stefan Haarman van Drone-Aan-Huis maakte enkele prachtige luchtfoto's.

 

Bekijk de foto's 

 

 

 Online boeken   

 

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder