Informatie van de zompenbouwers op De Waarf te Enter.
Krommers uit Friesland voor de nieuwe zomp zijn aangekomen bij de Waarf. Een zomp bestaat uit planken en krommers, 2 krommers vormen 1 spant, in een zomp zitten 2 spanten, dus er zijn 42 krommers nodig. Na lang zoeken kwamen we uit bij een houthandel in Bergum Friesland, deze hadden vanuit een leverancier in Duitsland enige ‘kromme’ bomen gekocht, waaruit de krommers (27 stuks) konden worden gezaagd. Het vervoer van de krommers is gratis verzorgd door transsportbedrijf Leverink uit Rijssen. Onze dank daarvoor en een uitnodiging om een keer te varen met een van onze zompen.
De schuur is nu bijna één jaar oud en nu in gebruik voor het onderhoud van de zompen. In de schuur hebben vrijwilligers de boottrailer onder handen genomen. Eerst ontroesten, afgebladderde verf verwijderen, daarna primeren en dan aflakken. Je kent de trailer niet weer. De hefinrichting wordt vernieuwd en de schuur wordt verder afgewerkt: vloerbedekking in de keuken, trap lakken en een extra grote inloopkast. De Vriendschap heeft een grote beurt gehad en ligt nu weer in het water.
Op de Waarf zijn de bouwers bezig met de bouw van de nieuwe schuit voor Rijssen. Door de coronamaatregelen staan de werkzaamheden op een laag pitje, maar hopelijk kan er binnenkort weer verder worden gegaan.
Voor het eerst in vele jaren lag er weer genoeg ijs op De Lee, de vijver voor de Waarf. Er werd druk geschaatst en er was een uitgelezen kans om overhangende takken op het eiland te snoeien. Enkele vrijwilligers zijn druk geweest, totdat de dooi inviel en het niet meer verantwoord was om verder te gaan. Op het eiland werd een verlaten ganzennest met 6 eieren ontdekt. Toch een teken dat het voorjaar in aantocht is.
Er zijn plannen voor een educatief centrum. Op de Enterse scheepswerf De Waarf worden weer als vanouds zompen gebouwd. Hiermee wordt de geschiedenis levendig gehouden. In het te realiseren educatieve interactieve doe-centrum, de Reggehub, wil de Stichting Enterse Zomp de geschiedenis en de bouw gaan tonen. Sleutelwoorden zin beleving, dialoog, historie, kennis en vooral doen. De doelgroepen zijn toeristen en basisscholen in de regio. Momenteel wordt gekeken naar de haalbaarheid van de plannen.
Bericht uit Hellendoorn
Opstalrecht notariëel vastgelegd. Het opstalrecht is in het geval van de Stichting Enterse zomp, het recht van opstal op een stuk grond van de gemeente Hellendoorn. De notariële akte hiervoor is kosteloos opgemaakt en geregeld door ‘het Notarieel Rijssen-Holten’, vestiging Rijssen. Daarvoor onze hartelijke dank en een uitnodiging om met een van onze drie zompen naar keuze een keer te gaan varen.
IJsvogel bij loods Rijssen gezien. Op de fiets door de sneeuw naar de botenloods, even kijken hoe het daar is in de haven bij de molen. Buiten bij het bankje staan de “echte vogelliefhebbers”. Het is ijskoud toch staan ze te wachten op de ijsvogel. Binnen in de loods ligt de Recht door Zee vast in het ijs. Terwijl de deur wordt geopend vliegt er een ijsvogeltje weg. Jammer, maar de fotograven zijn er blij mee en proberen dan hun plaatje te schieten. Binnen ligt de boot bedekt met een laag sneeuw. Voorlopig mooi laten liggen, het beschermt de boot voor de vogelpoep. Straks als de boot in onderhoud gaat wordt de boel grondig schoongemaakt.
Mooie benamingen
Heel wat jaren heeft de Zomp al gevaren met kinderen van basisscholen, al dan niet in combinatie met een bezoek aan de Pelmolen. Regelmatig werd een van de scheepskisten aan scholen uitgeleend. Bij uitleg over de Zomp en zijn gebruik, stelden we regelmatig de vraag aan de kinderen: “Hoe heten de planken die aan de zijkant van het schip hangen“. Dit zijn enkele benamingen die werden gegeven aan de zwaarden van de zompenvloot: WATERSCHILDEN, BOOTVLEUGELS, of WATERPEDDELS. Deze zijn ook bijzonder : BOOTLEPELS, SLUITPLANKEN, BOOTWAPPERS of WATERFLAPPEN.
Zien we nu overal in Overijssel Enterse Zompen varen? Ze werden gezien in Enter, Rijssen, Dalfsen, Hasselt en ook in Zwolle bij Terra Nautic. Heeft de Zomp het overgenomen van vrachtverkeer en gaan we na corona terug naar de 19e eeuw met 120 Enterse Zompen? Nee, maar wel leuk te zien dat je de zomp op veel plaatsen kunt tegenkomen en dat de Vechtzomp niet de enige zomp is die de afgelopen jaren in de kop van Overijssel voer, ook de Vriendschap heeft het ruime water van de Weerribben en de Beulaker verkent. Rustig tussen de grote vrachtschepen op het Zwartewater werd de Vriendschap gesignaleerd.
De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.
Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.
De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.
De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.