Voorzitter Gerrit Velten van Stichting Enterse Zomp: "We maken toekomstplannen, zo gaan we een nieuwe zomp voor de locatie in Rijssen bouwen." (Foto: Van Gaalen Media)
Door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media
"Want we kunnen weer varen, maar met maximaal zes personen per keer in plaats van 25. Dat vind ik eigenlijk een beetje absurd, want in vliegtuigen en treinen mogen wel meer mensen, al dan niet met een mondkapje. En dat is een afgesloten ruimte. Maar wij mogen niet meer dan zes mensen tegelijk toelaten op de zomp, ook niet als zij een mondkapje op hebben. Op deze manier is het niet vol te houden, ook wat de horeca betreft. De vaste kosten lopen wel gewoon door. En dat geldt niet alleen hier, maar ook voor andere plaatsen met vaarten. Wij hebben hier nog het geluk dat we ook op de middagen kunnen varen. Mensen komen hier sowieso vaak om te wandelen of te fietsen, want de omgeving is heel mooi.”
In totaal zijn er 85 vrijwilligers actief bij de stichting, op drie locaties in Enter, Rijssen en Hellendoorn. Zij zijn bijvoorbeeld schipper, gastvrouw, bouwer of zitten in het bestuur. De meesten zijn boven de 65 jaar. “Dat betekent ook dat we extra voorzichtig zijn, want zij zitten wel in de risicogroep. Dus we hebben zeker de nodige maatregelen genomen. Daar hebben we goed over nagedacht en een protocol gemaakt. Deze is aan iedereen ter beschikking gesteld. Alles is nu ingericht op de anderhalve meter, zowel op het terras als binnen. We kunnen nu in totaal maximaal 30 gasten tegelijk ontvangen." Aan boord van de zompen zijn ook handschoenen en mondkapjes aanwezig. "Mocht er iemand onwel worden, dan kunnen wij deze persoon toch helpen."
Ondertussen is er wel van alles gebeurd. “Elk jaar is er onderhoud aan de zompen. Zo moest de motor van zomp De Vriendschap voor reparatie naar Oostenrijk worden gestuurd, omdat er visdraad in terecht was gekomen. De motor is inmiddels er weer aan de boot gezet, dus deze zomp is er weer klaar voor. In Nijverdal en Rijssen was er ook onderhoud aan de boten. Daarnaast is het boothuis in Rijssen geschilderd.” Ook is er achter de Enterse Waarf een schuur gebouwd. “Hier is ruimte voor de bouw van nieuwe zompen en voor onderhoud, maar ook voor educatie. Hoe laatstgenoemde precies vorm krijgt, wordt nog bekeken. Dat kan bijvoorbeeld een permanente tentoonstelling zijn. Aan de bovenverdieping wordt nog gewerkt. Momenteel zijn we op zoek naar krommers, waar we met de hand spanten van kunnen maken. Het plan is om in oktober te beginnen met zagen, want bij warmte lukt dat niet met eikenhout. Vervolgens moeten ze een half jaar drogen en dan kunnen deze verwerkt worden.” “Met bij de pakken neerzitten schiet je niks op, je moet positief blijven. Stilstand is achteruitgang, dus zolang mensen enthousiast zijn blijven we doorgaan. We maken ook toekomstplannen. Zo gaan we een nieuwe zomp voor de locatie in Rijssen bouwen. Daarnaast komt er een nieuw botenhuis in Rijssen. Dus we hebben zeker plannen genoeg.”
'Iedereen is heel enthousiast'
Het is een beeld dat veel mensen ongetwijfeld hebben gemist: de Enterse Zomp die vaart over de Regge. Sinds begin juli kan dit weer. En daar zijn de 85 vrijwilligers maar wat gelukkig mee. “Zij zijn heel blij dat ze weer aan de slag mogen”, vertelt voorzitter Gerrit Velten van Stichting De Enterse Zomp. “Iedereen is enthousiast. Het merendeel van onze vrijwilligers is 65+, zij kunnen nu ook weer genieten van een mooie middag op het water en contact met mensen. Hoewel het nog erg beperkt is met zes mensen tegelijk aan boord in plaats van 25, is het mooi dat het mag. We moeten varen met de riemen die we hebben.” 'Iedereen is heel enthousiast'
In deze tijd verplicht om te reserveren voor deelname aan de vaart. Dat kan bij de diverse locaties, de contactgegevens zijn te vinden op deze website van de Enterse Zomp. Kijk hier ook voor de meest actuele informatie.
www.entersezomp.nl
Gerrit Velten in de nieuwe schuur, daar ligt het hout waar de zomp van wordt gebouwd.
De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.
Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.
De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.
De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.