Marinus Waanders: twintig jaar met veel plezier bij Stichting Enterse Zomp
Precies twintig jaar geleden kwam de Rijssenaar in het bestuur van De Regionale Stichting Enterse Zomp. In de jaren daarna en vooral toen de bouw van de scheepswerf in zicht kwam, moest er heel wat geregeld worden. Marinus: “Veel contacten zijn er geweest met bijvoorbeeld de gemeente Wierden-Enter en de gemeente Rijssen-Holten en de provincie Overijssel aangaande subsidies, Waterschap de Vechtstromen en dergelijke. Daar hebben we goede contacten mee.”
Hij verzorgde ook de reclame en de pr. en maakte projectplannen voor de botenloods en zomp in Hellendoorn en het nieuwe onderkomen ‘De Twentsche Schuur’ die nu ongeveer klaar is. “Onze stichting bestaat inmiddels uit ruim tachtig vrijwilligers. De één doet dit en de ander dat, net wat het beste bij je past.”
Marinus komt zelf uit de wereld van het ondernemerschap en was jarenlang eigenaar van Houthandel Waanders. “Ik was een houtexpert en de zompen zijn dus van degelijk eikenhout gemaakt. Ik weet nog dat er een prachtige, noestloze eikenboom van veertien meter lang vanuit Denemarken naar Enter kwam waarvan, na ruim honderd jaar, weer een Enterse zomp is gebouwd. We hebben trouwens pas geleden weer een boom gekocht vanuit Denemarken via een importeur. Deze is per trein vervoerd naar Harlingen. Daar wordt de boom in lange planken gezaagd en via vervoersbedrijf Pultrum Rijssen naar onze werf in Enter gebracht. Kraanbedrijf P & K Rijssen komt met een hijskraan en tilt de planken in onze nieuwe Twentsche Schuur. Het is de bedoeling dat er in het voorjaar weer aan een zomp voor Rijssen gewerkt wordt.”
Marinus vertelt dat de bomen uit Denemarken kwaliteitsbomen zijn omdat ze daar dicht op elkaar staan en daardoor alleen in de lengte groeien. “De stam wordt wel dikker maar er groeien nauwelijks zijtakken. De boom heeft geen vervelende noesten. Met zulke stammen kun je goed werken en komt er een kwaliteitsproduct uit, in dit geval de zomp dus.
Momenteel zijn de drie boten van Enter, Rijssen en Hellendoorn in onderhoud. Ik zal geregeld nog op de werf te vinden zijn maar dan alleen als publiek en uit belangstelling. De zomp krijg je nooit helemaal uit mij”, lacht Marinus. Het zit in zijn genen, want hij stamt uit een schippersfamilie. “De grootvader van mijn vader, Willem Waanders oftewel ‘Maximaals Willem’ was schipper en de laatste beurtvaarder vanuit Enter naar Zwolle/Kampen was een oom van mijn vader. Hoe Willem aan die bijnaam komt, geen idee. Ik heb gehoord dat het nogal een grote man was die tevens zijn woordje wel wist te voeren.”
Echtgenote Ali stamt tevens uit een schippersfamilie, De Wilde. In de kamer staat een groot kabinet en een secretaire dat haar familie vervoerde per zomp vanuit Friesland naar Enter. “We zijn nog steeds dol op dit meubilair”, aldus het echtpaar dat tevens graag naar kunst- en antiekbeurzen gaat.
Daarnaast was Marinus betrokken bij Seniorweb dat computercursussen verzorgde die in de Rabobank gehouden werden. “Drie jaar geleden ben ik daarmee gestopt nadat ik daar als bestuurslid tien jaar actief ben geweest. Inmiddels is Seniorweb (in Rabobank) er niet meer vanwege te weinig aanmeldingen. Destijds liep het storm maar steeds meer ouderen die nu met pensioen gaan, weten meer van de computer dan destijds. Of ze worden wel geholpen door familieleden.” Marinus denkt niet dat hij zich komend jaar zal vervelen. “Ik ben en blijf actief bij Probusclub de Friezenberg, een club van zelfstandige ondernemers die nu met pensioen zijn. Probus staat voor Professional en Business. We komen geregeld bij elkaar, er worden lezingen gehouden aan de hand van diverse thema’s en we gaan weleens met elkaar op stap naar een museum of een bedrijfsbezoek, bijvoorbeeld naar de afvalverwerking Twence in Hengelo of Niverplast in Nijverdal.”
De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.
Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.
De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.
De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.