Tubantia 2-11-2019 

 
Voor 3 ton krijg je een mooie schuur

Wethouder kraanmachinist bij De Waarf


WETHOUDER ERIC BRAAMHAAR ALS KRAANMACHINIST BIJ HET BEREIKEN VAN HET HOOGSTE PUNT VAN DE TWENTSE SCHUUR BIJ DE WAARF IN ENTER. 


De nieuwe Twentse schuur bij De Waarf aan de dorpsrand van Enter kost pakweg 3 ton. Maar voor dat geld krijgt de stichting Enterse zomp ook een mooie loods, die eigenlijk rustig een fraai gebouw genoemd mag worden.


Van DICK JANSSEN
Voorzitter Gerrit Velten erkende gistermiddag, toen de imposante bergruimte tegenover De Waarf aan deWerfstraat het hoogste punt bereikte, dat bij zijn stichting dubbeltjes en kwartjes binnenkomen en dat euro's worden uitgegeven. Toch lukte het om het geld voor de bouw van de schuur bijeen te krijgen, door eigen inkomsten en door hulp van heel wat sponsoren. De stichting heeft ook zomplocaties in Rijssen en Hellendoorn in beheer. "In Rijssen zullen we het onderdak en de zomp ook binnenkort moeten vernieuwen", kondigde Velten aan. "Zo blijven we bezig." De Twentse schuur wordt vanaf begin volgend jaar, als de lokale aannemer Aan de Stegge Presolid Home de bouw heeft afgerond, in gebruik genomen voor opslag van hout, onderhoud en het bouwen van zompen alsmede kleine onderdelen, voor het maken van ijzerwerk en het uitvoeren van lakwerk. Velten: "Voor dat laatste gebruikten we een kantoortje op de zolder van De Waarf. Dat kon niet meer. Die schuur moest er gewoon komen. We kwamen flink wat ruimte tekort."

Herman Pluimers van bouwbedrijf Aan de Stegge vond de aanduiding 'schuur' onjuist. "Daarmee doe je dit gebouw tekort. We horen heel vaak over nieuwbouw die stilgelegd wordt vanwege de stikstofnormen. Daar hebben we hier geen last van. Dit pand voldoet, zelfs zo dicht bij de natuur, aan de eisen. We bouwen hier echt circulair: met prefab-elementen die in de fabriek zijn gemaakt. Het is echt veel meer dan een schuur. Het is een goed geïsoleerd pand waar de ventilatie ook belangrijk is."De Twentse schuur wacht ook nog een andere bestemming. "De zolder wordt de plek waar de jeugd educatie krijgt. Zo laten we ze kennis maken met de zomp en het bouwen daarvan. Bovendien kunnen jongeren meer te weten komen over de fraaie natuur van het vernieuwde Reggedal in onze omgeving. Op al onze locaties heten we jaarlijks zo'n 14.000 bezoekers welkom", aldus Velten. Wethouder Eric Braamhaar van Wierden mocht als kraanmachinist het laatste dakpaneel op de schuur plaatsen. "De Waarf geldt nu al als een trekpleister van formaat in Enter. Met de schuur erbij wordt het alleen maar beter." 

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder