Marinus Waanders gaf het startsein van de bouw.
De Enterse Waarf gaat verder uitbreiden. I.v.m. ruimtegebrek gaat de stichting naast de Waarf een zogenaamde Twentse schuur in Saksische stijl bouwen. Dinsdag heeft bestuurslid Marinus Waanders van de Regionale Stichting Enterse Zomp, het startsein gegeven voor de bouw van de schuur. Hij deed dit door mechanisch de eerste schop in de grond te zetten.
Bestuurslid Henk Velten van Regionale Stichting Enterse Zomp: “De scheepswerf is een toeristische trekker geworden voor Enter. Daarnaast wordt het een centraal punt in een prachtig wandelgebied voor dorpsgenoten.
Het aantal bezoekers en vrijwilligers stijgt elk jaar. En daarmee stijgt ook de ambitie om meer te doen aan promotie van Enter, de Enterse zomp historie en de mooie natuur in het Enters Reggedal. De schuur is een belangrijke bouwsteen voor onze trekpleister.
Om verder te kunnen groeien in arrangementen en samenwerking met Enters Erfgoed, het Enters Reggedal, het Waterschap en Landschap Overijssel is de huidige accommodatie te klein.
De stichting Enters Reggedal gaat bijvoorbeeld de komende jaren het vaargebied van de Enterse zomp ontwikkelen tot een gebied met veel natuurschoon en recreatieve en educatieve mogelijkheden. De Regionale Stichting Enterse Zomp werkt hier nauw mee samen door deel te nemen aan het overleg.
Maquette van de Twentse schuur
In 2018 is succesvol samengewerkt met Enterse jeugd voor ’Enter a nice Year’ en wellicht komen er meer evenementen met onze jeugd.
Om op alle samenwerking voldoende voorbereid te zijn en de Enterse Waarf optimaal te laten functioneren als werf voor de Enterse zompen, heeft de Regionale Stichting Enterse Zomp op deze plek een bijgebouw nodig met een grote educatieve ruimte, een trailer stalling, een houtopslag en een ruimere parkeerplaats”.
De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.
Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.
De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.
De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.