Tubantia, 4 mei 2017

 

'200 jaar geleden was de Regge wat de A1 nu is'

Leskist over zompenvaart nu ook beschikbaar in gemeente Hellendoorn 

Leerlingen van de Sebastianusschool zijn de eerste scholieren in Hellendoorn die kennismaken met een educatief project over zompvaart op de Regge.


HAN HAVEMAN

De regionale Stichting Enterse Zomp wil de basisschoolleerlingen in de gemeente Hellendoorn informeren over de zompenvaart en het grote belang van de Regge voor de Twentse economie. Want zo stelt de stichting: 'Zo'n 200 jaar geleden was de Regge wat nu de A1 is'. Destijds maakte de Nederlandse Handel Maatschappij (NHM) volop gebruik van het riviertje om haar goederen westwaarts te vervoeren. En daarvoor werd met name gebruikgemaakt van een vrachtschip met een geringe diepgang: de zomp. De zomp is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het dorp Enter. Ooit stonden daar zelfs drie scheepswerven en op het hoogtepunt van de zompenvaart voeren zo'n 120 Enterse zompen over de Regge. Om dit stukje Twentse historie niet verloren te laten gaan, heeft de Stichting Enterse Zomp enkele jaren geleden al een speciaal lesprogramma gemaakt voor de groepen 5 en 6 van de basisschool. Dat is eerder al gebruikt op basisscholen in Rijssen en Enter, omdat daar ligplaatsen van de Enterse zomp zijn. Nu zijn Hellendoorn en Nijverdal aan de beurt.

De leerlingen van de Sint Sebastianus krijgen als eersten in Hellendoorn een scheepskist over de zomp.


Scheepskist

De leerlingen van groep 6 van de rooms-katholieke basisschool Sint Sebastianus, aan de Bibenstraat, werden gistermorgen na de pauze verrast met een bezoekje van bestuurslid Johan Hegeman van de stichting en zompenschipper Wim Nijmeijer, die zich voor deze gelegenheid ook als zodanig had uitgedost. Ze hadden een eikenhouten scheepskist bij zich, die was gevuld met allerlei producten die in het verleden door de zomp werden vervoerd. Er zat onder meer turf, hout, katoen, linnen, Bentheimer zandsteen en lijnolie in de leskist. En eieren.

 

Eieren 

Nijmeijer vertelde dat een koopman in Amsterdam ooit eieren bestelde voor een paasviering. De zompenschipper had echter te kampen met enkele windstille dagen en arriveerde daardoor pas na Pasen in de hoofdstad. De koopman wilde de eieren niet meer hebben. Het draaide op een rechtszaak uit, die door de schipper werd gewonnen.
Het is de bedoeling dat de scheepskist één of twee weken in de klas blijft staan en dat een leerling hier elke dag iets uithaalt. De juf of meester vertelt daar vervolgens iets over en gebruikt daarvoor de meegeleverde A4'tjes met informatie. En om iets meer te weten te komen over het reilen en zeilen van de zompenschippers zit voor de leerkracht ook het boekje Enterse zompen op de Regge in de kist. Na twee weken gaat de leskist naar de volgende school die belangstelling heeft getoond voor dit educatieve project.


Vaartochtje

De klassen kunnen het project afsluiten met een vaartochtje met de Enterse zomp over de Regge. Dat gebeurt tegen een gereduceerd tarief. Er kan worden opgestapt bij de Pelmolen in Rijssen, scheepswerf De Waarf in Enter en het Botenhuus achter de ijsfabriek in Hellendoorn. In Enter kan eventueel ook het bouwen van een zomp worden bekeken.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder