Informatie van de zompenbouwers op De Waarf te Enter.
Het geplande onderhoud aan de “ De Vriendschap” is vanwege corona door een beperkt aantal bouwers uitgevoerd. De boot ziet er weer netjes uit. In de maanden januari en februari is er groot onderhoud uitgevoerd aan de trailer waarop de zompen vervoerd worden. De trailer ziet er weer als nieuw uit. Het onderhoud aan de “ Schuttevaer ”is een jaar uitgesteld. De “De Regt door Zee” is door schippers gereed gemaakt voor het komende vaarseizoen.
Na een winterstop vanwege corona is er eind maart weer een herstart gemaakt met de bouw van de vijfde Enterse zomp. Een eerste vrachtje krommers uit Bergum is op de “Waarf “ afgeleverd, er komen nog krommers uit Frankrijk via houthandel van Dijk uit Laren. De liggers zijn aangebracht met behulp van deuvels, wiggen en deutels. De voor- en achterstevens en de noodspanten zijn geplaatst. De gangen oftewel zijboorden zijn in de nieuwe schuur gezaagd en geschaafd en gereed voor montage. De eerste twee gangen zijn gestoomd en gebogen tegen de noodspanten. Vanaf nu kan er weer worden gevaren, dat betekent dat de werkzaamheden weer door gasten gezien kunnen worden.
Bericht uit Hellendoorn
De schippers in Hellendoorn zijn druk bezig geweest om alles weer netjes te krijgen rond het botenhuis. Ook onderging de daar aanwezige zomp een grondige inspectie en is deze schoongemaakt. De volgende klus is om het botenhuis aan de buitenkant van een nieuwe verflaag te voorzien.
De eerste vaartocht in 2021 is geweest. Een gezin uit Hillegom, op vakantie in Twente, genoot van de rust en mooie natuur vanaf de boot.
Het is altijd mooi om de gasten vanaf het water attent te maken op een mooie plant, vogel, de prachtige kleuren van een weidebeekjuffer of andere bijzonderheid. Voor het derde jaar heeft een ooievaarsechtpaar weer bezit genomen van het nest wat ze gebouwd hebben op een afgezaagde boom, vlak aan de waterkant. Van verre hoor je al het geklepper en soms zie je alleen maar de kop van het broedende vrouwtje.
Na een aantal problemen met de lorrie is deze afgelopen winter flink nagekeken. Nu moet alleen de baan nog wat aangepakt worden. Door het steeds verder dichtgroeien van de rand bij de geleidingsbalken, kon de accu het maar moeilijk bolwerken, daarom moet de rand worden vrijgemaakt.
In het water bij het botenhuis werden schelpen gevonden van zoetwatermossels, ook wel eendenmossels genoemd. Niet eerder werden ze hier gezien. Minder leuk was de aanblik van de zomp vol met uitwerpselen van vogels. Gezien de hoeveelheid, waren de daders waarschijnlijk reigers. Ook dat hoort bij de natuur, zoals een vogelnestje met eieren achter op de zomp. Bij het schoonmaken van de zomp moesten we, met pijn in ons hart, noodgedwongen hier afscheid van nemen.
Nadat de zomp was gecontroleerd kon er probleemloos worden gestart en worden afgemeerd aan de steiger bij de Pelmolen. Een ploeg vrijwilligers heeft vol overgave de boot grondig schoongemaakt zodat deze weer helemaal klaar is voor het nieuwe seizoen. Het aloude gezegde “beter een goede buur dan een verre vriend” werd weer eens bevestigd, water en stroom kwamen vanuit de molen.
Er is een prachtige tekening gevonden tussen allerlei papieren en knipsels op de zolder van de Waarf.
Tot eind mei werden de boekingen online nog steeds geannuleerd, gelukkig kan er nu wel weer worden gevaren. De website en de facebook-pagina zullen up-to-date worden gehouden zodat publiek op de hoogte blijft van wat er mogelijk is.
De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.
Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.
De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.
De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.