Hart van Rijssen-Holten, 11 juni 2021

Welkom aan boord, de Enterse Zomp vaart weer

RIJSSEN/ENTER - Er kan weer gevaren worden met de Enterse Zomp. Van maandag tot en met zaterdag zijn er vaartochten te boeken. De zomp zal dan om 13.00 uur, 14.30 uur, 16.00 uur en 19.00 uur vertrekken (vanaf Pelmolen Rijssen, de Waarf Enter of achter de ijsfabriek Hellendoorn). Een recreatieve vaartocht waarbij de schippers onderweg leuke weetjes en verhalen vertellen.

“We zijn er blij mee dat het weer kan. Wel moet een vaartocht online geboekt worden. We varen in kleine groepjes en nog steeds coronaproef. In overleg is een vaartocht op maat te regelen. Wanneer de anderhalve meter regel wordt versoepeld, zijn er meerdere activiteiten mogelijk”, aldus Henk Siegerink namens Regionale Stichting Enterse Zomp. Er zijn bijvoorbeeld combinaties mogelijk van wandelen, varen en een bezoek aan de Pelmolen. Deze activiteiten kunnen goed op elkaar afgestemd worden. Een mooi verblijf voor enkele uren rond de meanderende Regge. De zompen zijn ook per uur te huren voor kleine gezelschappen om te genieten van de Regge en of een vaart naar de Overtoom of gewoon om iets te vieren met een hapje en een drankje.


Drie zompen

Siegerink: “In 1925 is de laatste zomp uit de vaart genomen. Tegenwoordig varen er weer drie zompen op de Regge. De Rijssense schuit de ‘Regt door Zee’ uit 1986 heeft als ligplaats het haventje bij de Pelmolen Ter Horst in Rijssen. De 'Vriendschap' bij de Waarf in Enter. In Hellendoorn vaart de ‘Schuttevaer’ vanaf de haven achter de ijsfabriek. De laatste twee zompen zijn bij ons op de Waarf gemaakt door eigen vrijwilligers. Momenteel zijn de bouwers weer bezig met het maken van een nieuwe zomp ter vervanging van huidige boot de ‘Regt door Zee’.” Doc Reichert (83), woonachtig in Notter, is één van de twaalf schippers van de Rijssense Zomp genaamd ‘Regt door Zee’. Hij verricht deze werkzaamheden op toeristisch gebied al ruim twintig jaar. “Van vroeger uit is dit al een hele oude ambacht. De schippers moesten hard werken en waren vaak weken onderweg. De geschiedenis van de Zompen en hun schippers, dat boeit mij enorm.”

 

Geschiedenis

Zompen werden zo'n tweehonderd jaar geleden in Oost-Nederland veelvuldig gebruikt in de scheepvaart. De zompen, ook wel platbodems genoemd, hadden aan weinig water genoeg. Zo had Twente een belangrijke verbinding met de Hanzesteden Zwolle en Kampen. In die tijd waren de landwegen vaak onbegaanbaar. Maar met de Enterse Zomp konden grote vrachten over water vervoerd worden. Destijds voeren er ruim honderd Enterse Zompen op de Regge. Deze zijn dan ook karakteristiek voor de omgeving. Voor info en online boeken www.entersezomp

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder