De Wiezer, 20 juli 2021.

Zomp ‘Regt door Zee’ vaart weer bijna dagelijks, boeken niet nodig


ENTER/RIJSSEN – De schippers van de zomp steken de ‘Regt door Zee’ weer van wal, bomen met de platbodem het haventje bij de Pelmolen uit, en varen de Regge op. Liefhebbers van vaartochtjes met lokale verhalen kunnen deze maanden bijna dagelijks terecht bij de Pelmolen in Rijssen, de ankerplaats van de zomp. Ook bij De Waarf in Enter en in Hellendoorn kan opgestapt worden. 

De zomp kwam de afgelopen tijd sporadisch buiten het haventje. “We hebben in verband met de coronamaatregelen maar heel beperkt kunnen varen”, vertelt schipper Henk Siegerink. “De laatste twee maanden gebeurde dat met name met kleine groepjes. Sinds vorige week varen we meer, zowel met particulieren als met groepen, maar wel aangepast aan de omstandigheden.”

De schippers kunnen nu weer vrije vaarten aanbieden, waarbij niet van tevoren een plek besproken hoeft te worden. De zomp in Rijssen wordt bestuurd door een groep van zestien vrijwillige schippers. Ze zorgen er voor dat de eikenhouten platbodem op de Regge op de juiste koers blijft, en vertellen over de geschiedenis van de zomp en de Regge. Siegerink vaart al zo’n vijf jaar als schipper en is daarnaast ook bestuurslid van de stichting. “Vanuit de haven bij de Pelmolen varen we de Regge op, richting Enter of richting Nijverdal. Als schipper moet je regelmatig aan de slag om de mast naar beneden te halen, omdat de zomp bijvoorbeeld onder een brug door moet. En je vertelt de gasten over de historie, maar ook over de meanderende Regge. Als we richting Enter gaan, vertellen we uiteraard over de nieuwe natuur.” 

Wie mee wil maken hoe de zomp de Overtoom richting Nijverdal neemt, moet de boot voor een langere duur huren. “Een vaart over de Overtoom is speciaal. Je ervaart hoe de boot het hoogteverschil in de Regge al klunend overbrugt. Dat is heel bijzonder om mee te maken, maar in een uurtje varen redden we dat niet. Je bent dan zeker twee uur onderweg. Dat is meer iets voor een bedrijfsuitje, met een hapje en een drankje.” Dat hapje en drankje kan door een groep zelf verzorgd worden, maar ook hier draaien de schippers van de zomp hun hand niet voor om: het kan allemaal geregeld worden.

De zomp vaart deze zomer van maandag tot en met vrijdag in Enter en Hellendoorn. Vertrektijden zijn te vindenop deze website. Er kan meegevaren worden zonder te boeken. De vrije opstapvaarten zijn in juli en augustus. 

Pelmolen

De stichting Enterse Zomp werkt de laatste jaren nauw samen met de stichting Pelmolen Ter Horst. Wie interesse heeft om, naast een vaartocht op de Regge, ook een kijkje te nemen in de Pelmolen, kan daarvoor een combikaart aanschaffen. Meer informatie over de geschiedenis, de vaartijden en de prijs voor een vaartocht met de ‘Regt door Zee’ in Rijssen, of over de Waarf en de zomp in Enter, en over de zomp in Hellendoorn, is te vinden op deze website. Voor informatie over de Pelmolen kan men terecht op www.depelmolen.nl.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder