De Wiezer, 20 juli 2021

Nationale faam voor wielerdorp: live-uitzending De Avondetappe

ENTER – Voor even stond wieler- en klompendorp Enter in de spotlights van de nationale televisie. Dinsdag 13 juli settelde de ploeg van de Avondetappe zich op het terras van de Enterse Waarf. Elke avond tijdens de Tour de France bezochten de programmamakers een idyllische locatie in Nederland. De uitnodiging van het bestuur van Stichting Enterse Zomp werd na een grondige locatie-check door de NOS goedgekeurd, waarna de datum werd vastgelegd.

Weken later, afgelopen dinsdag, werd een mobiele studio werd dinsdagmiddag uit de grond gestampt. Veel publiek was er niet; er mocht geen bekendheid aan gegeven worden. Presentatrice Dionne de Graa! sprak tijdens de live-uitzending ter plaatse onder meer met oud-profrenners Hennie en Tom Stamsnijder. Ellen ten Damme was met haar band eveneens naar Enter getogen om ter plaatse de soundtrack 'Tour de France' ten gehore te brengen.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder