Tubantia, 26-7-2021

De Enterse Waarf als decor van De Avondetappe: 'Fantastisch!'

MICHEL VAN BALLEGOOIJ

DIONE DE GRAAFF PRESENTEERT VANUIT ENTER HET TOURPROGRAMMA 'DE AVONDETAPPE'. 

Scheepswerf de Enterse Waarf was dinsdag het decor van het NOS-programma De Avondetappe. Presentatrice Dione de Graaff deed de vooraankondiging zelfs vanaf een zomp. Gerrit Velten, de voorzitter van Stichting Enterse Zomp, jubelt een dag later nóg: "Fantastisch!" Wekenlang moesten ze de kaken stijf op elkaar houden, maar dinsdagochtend had heel Enter wel door dat er iets bijzonders stond te gebeuren. Drie grote vrachtwagens volgeladen met apparatuur reden het dorp binnen. Het napraatprogramma van de Tour de France, De Avondetappe, streek neer in Enter. Elke avond wordt het programma live uitgezonden vanaf een locatie in Nederland.

Succes

De Avondetappe in Enter, daar ging volgens Gerrit Velten wel de nodige voorbereiding aan vooraf. Samen met de gemeente Wierden probeerden ze het televisieprogramma naar Enter te halen. Met succes. Velten: "Na wat telefoontjes kwamen vijf mensen van het programma kijken of de locatie wel geschikt was. Ze waren onder de indruk." Desondanks was het lange tijd onzeker of De Avondetappe daadwerkelijk naar Enter kwam, want normaliter wordt er uitgezonden vanuit Frankrijk. Dit jaar niet vanwege de coronacrisis. Een paar weken voor de uitzending hoorde Velten het goede nieuws. "Maar we mochten er geen bekendheid aan geven", zegt hij. "De komst moest geheim blijven, ook vanwege de veiligheid. Ze waren bang dat er anders veel publiek op af zou komen."

Het was voor de voorzitter van de Stichting Enterse Zomp een onrustige week. Velten: "Want ze lieten niets aan het toeval over. Elke ruimte moest gefilmd worden en elke muur werd opgemeten." Dinsdag was het dan eindelijk zover. "Ze kwamen met drie grote vrachtwagens het terrein oprijden. De medewerkers krioelden als mieren hier over de vloer. Binnen no-time stond er een hele filmset."

Live op de buis

Om 19.00 uur dinsdag ging de Enterse Waarf voor het eerst live. Presentatrice Dione de Graaff deed de vooraankondiging vanaf de zomp. Velten: "Prachtig. Een schitterende promotie." Ruim tweeënhalf uur later begon de live-uitzending. De Graaff zei nog dat het hele dorp was uitgelopen, maar dat was volgens Velten overdreven. "Er stonden hooguit twintig nieuwsgierigen", zegt-ie. "We hadden Dione nog wel nadrukkelijk gezegd dat Enter in Twente ligt en niet in Salland..."

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder