Combikaart

Zompvaart en rondleiding Pelmolen te Rijssen

De Pelmolen

Net buiten Rijssen, aan de rivier de Regge staat een achtkantige stellingmolen op schuur De Pelmolen. Jan ter Horst heeft in 1752 de molen gebouwd. De Pelmolen werd een van de drie belangrijkste industriemolens van Twente.

Arrangement voor groepen

Wij bieden de mogelijkheid om een vaart in Rijssen te combineren met een rondleiding op de Pelmolen tegen gereduceerd tarief. Er wordt uitleg over de molen gegeven. Mogelijke vaartijden worden getoond bij boeking.

Er kan geboekt worden voor een combi Zompvaart-Pelmolenbezoek van dinsdag t/m zaterdag te Rijssen, met uitzondering van de tijden dat er Vaste Vaarten zijn. 

Max. 22 pers. Prijs: t/m 10 pers. € 70,-. Elke persoon meer € 7,00 p.p. (t/m 12j  € 4,50). Max. € 140. Boekingstijd is vaartijd. Duur van de vaart is 1 uur.

 Online boeken

Meer over deze combinatie

Deze optie is ook zeer geschikt als de groep te groot is voor één vaart. Je kunt dan de groep splitsen en meerdere vaarten boeken, waarbij een deel van de groep vaart en ander deel de molen bezoekt en daarna wisselt.

De opstapplaats voor de zomp te Rijssen is bij de Pelmolen. Zowel tijdens de vaart als bij de rondleiding kom je alles te weten over hoe het vroeger was en hoe beide fenomenen in stand worden gehouden. De natuur ervaren vanaf het water in een historische zomp is een belevenis op zich. Je kunt genieten van een prachtig uitzicht en van de natuur om en nabij de Regge. Het is indrukwekkend te zien hoe de kracht van de wind de tandwielen van de molen kan laten draaien om olie met hoge druk uit het lijnzaad te slaan. De geur van warm lijnzaad komt je bij binnenkomst tegemoet.

Openingstijden

De openingstijden van de Pelmolen zijn: april t/m september: di. t/m vr. 10.00 - 17.00; oktober t/m maart: di. t/m vr. 13.00 - 17.00. Zondag, maandag en zaterdagochtend gesloten. Zaterdagmiddag (13:30-16:30 uur) alleen op afspraak. Afspraak voor combiticket kan via online boeking op deze site.

Let op: Molen sluit om 17:00 uur (zaterdag 16:30 uur). Bij vaarten laat in de middag s.v.p. molen vooraf bezoeken.

Voor de Wind

Voor de wind  is de titel van een film over de zomp en de pelmolen, kom al vast in de stemming door de film te bekijken.

 Bekijk film Voor de Wind

Combikaarten voor een vaart te Rijssen plus bezoek aan Pelmolen te Rijssen.

  • Vaart één uur te Rijssen plus bezoek aan de pelmolen te Rijssen. 
  • Combikaarten zijn te koop bij de molen.

Route naar de pelmolen te Rijssen

Pelmolen, Pelmolenpad 9a, 7461 PT Rijssen.

 <<< terug

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder