Educatie

De Stichting Enterse Zomp heeft als een van zijn doelstellingen om de jeugd van de basisscholen in Enter, Rijssen en Hellendoorn te vertellen over de historie van de Enterse Zomp en de Regge. Als uitgangspunt van dit centraal kerndoel is gekozen "de leerling kent de eigen omgeving". De Stichting heeft hiervoor de volgende mogelijkheden:

  • Ontdek & Doe-centrum
  • Educatieve vaartocht
  • Leerprojecten
  • Scheepskist
  • Papieren bouwplaat 
  • Boeken met als thema zompen

Ontdek & Doe-centrum

Nu te boeken: Ontdek & Doe bij de Waarf te Enter.

Educatieve Vaartocht

Groepsvaarten voor scholen

Bij grote groepen kan gedacht worden aan opsplitsing, dit bijvoorbeeld in combinatie met een andere activiteit zoals een natuurwandeling. De vaartochten voor scholen willen we bij voorkeur ’s morgens laten plaatsvinden.  Maak s.v.p. vroegtijdig een boeking. De prijs voor een vaart voor scholen is € 75,- per uur.

Er gaan twee schippers mee, waarvan de ene vaart en de andere vertelt over hoe vroeger werd gevaren, het bouwen van een zomp en over de natuur langs de Regge.

Een klas van de basisschool vaart op de Regge met de "Regt door zee":

Schoolklas

  Online boeken  

  

Leerprojecten voor scholen

  • Rijssen: Stichting Viavie Welzijn heeft een Leerlijn Erfgoed ontwikkeld voor leerlingen van de basisschool: Leven op en langs de Regge in Rijssen. 
  • Hellendoorn: ZINiN heeft in samenwerking met Zeeman & de Regt de leerlijn ‘De Regge verbindt’ ontwikkeld waarvan ‘Volg de rivier’ een deelproject is.

Klik op plaats voor meer info over betreffende projecten.  

Er zijn leerprojecten voor de basisscholen in Wierden, Enter, Nijverdal en Hellendoorn. Voor meer informatie stuur een e-mail naar info@entersezomp.nl.

Scheepskist

Scheepskist  

Schipper Leonard Koedijk biedt voor de eerste keer de scheepskist aan in een klaslokaal van de Johan Friso school in Rijssen, met daarbij aanwezig de voorzitter Gerrit Velten en de penningmeester Arie Bosch van de stichting. 

Voor informatie van de leerkracht is er het boekwerkje “Enterse zompen op de Regge”, over het reilen en zeilen van de Enterse schippers. Hierin staat o.a. hoe belangrijk de Regge ongeveer 200 jaar geleden was en dat er toen 120 Enterse zompen over de Regge voeren, dat er 3 scheepswerven in Enter waren en dat toen de Regge was wat nu de A1 is.

Werkwijze: Op maandag brengen we een eikenhouten “scheepskist” gevuld met producten die vroeger veel werden vervoerd zoals o.a. een turf, stuk jute, een baksteen, eieren, een stuk linnen, klompen e.d. Deze kist staat één week in een klas en elke morgen mag er door een leerling een stuk uitgehaald worden. De leerkracht vertelt in enkele minuten hier iets over aan de hand van de informatie die op een A4 wordt bijgeleverd. Aan het eind van de week komt de schipper en roept: “heeft iemand mijn scheepskist gezien?” en neemt de kist weer mee en kan hij eventueel wat vragen beantwoorden. De scheepskist wordt gratis gehaald en gebracht!

Scholen die aan het bijzonder leuke en leerzame project "de leerling kent zijn eigen omgeving" willen meedoen, kunnen hierover meer informatie krijgen. 
Voor ENTER bij dhr. Wim Nijenhuis, 0547-381 122 of 06-506 713 27 email: wim.nijenhuis@concepts.nl
Voor RIJSSEN bij dhr. Leonard Koedijk, 0548-514 112   email: koedijk2@gmail.com
Er kan dan o.a. nader overleg plaats vinden over  het tijdstip waarop de scheepskist gebracht zal worden en wanneer er gevaren kan worden.
Huur scheepskist is gratis!  

Papieren bouwplaat

Voorkant bouwplaat

Door World of Paperships in Oldenzaal is een schitterende papieren bouwplaat ontworpen die exact een kopie is van de echte zomp "De Vriendschap". Als extra's zijn interessante beschrijvingen van zomp en historie toegevoegd op deze bouwplaat. De bouwplaat met een schaal 1:50 heeft een lengte van 24 cm, voor vanaf 8 jaar.  Voor scholen tegen een gereduceerd bedrag te bestellen. 

Boeken

    

Gerrit Kraa schreef een aantal prachtige boeken over de zomp en Regge.

Varend Langs de Regge vertelt wat er gebeurd is met de Regge, de meandisering heeft plaats gevonden en de zomp kwam weer terug. Lees hoe de zompen in vroegere tijden werden gemaakt en hoe ze heden ten dage weer gebouwd worden op de Enterse Waarf. Dit boek is te koop op de werf te Enter.

De zoon van de zompschipper gaat over Albert de Wilde, een jongen van twaalf in 1812. De schooltijd is voorbij, hij wordt scheepsmaat op de boot van zijn vader. Het gaat allemaal niet zo gemakkelijk, want Napoleon is de baas in Europa. Wie de gebeurtenissen mee leest en beleeft maakt meteen ook kennis met allerlei facetten van het dorpsleven van toen. 

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder