Tubantia, 23-9-2021
Dick Janssen 23-09-21, 08:12
Bestuurders Jan Bakker (links), Henk Pluimers (midden) en Henk Siegerink van De Kooperaatsie op het fietsviaduct De Wakels over de A1 bij Rijssen. Linksachter wil de stichting een uitkijktoren langs de snelweg realiseren. © Lenneke Lingmon
Jan Bakker, De Kooperaatsie
„Daar zijn we best trots op”, zegt voorzitter Jan Bakker van De Kooperaatsie. De andere voorstellen - een energiecorridor (akoestisch landschap) bij Enter, meer groen bij de Markelose parkeerplaats Struik Bolder en een fietsbrug in de buurt van Azelo - vergen meer tijd.
Het nieuwe herkenningspunt komt in de bossen op de Rijsserberg aan de Singelweg, die parallel loopt aan de sinds begin juni verbrede autosnelweg. De A1 telt nu tussen Azelo en Twello aan beide kanten drie rijstroken. In de aanloop naar de intussen uitgevoerde wegenbouwklus werd in 2018 ook het Gebiedsplan A1-Zone Twente gelanceerd. Dat voorziet in de realisatie van zeven grote projecten in het gebied direct langs de snelweg tussen de afslag Holten/Lochem en het knooppunt Azelo. Die moeten een soort visitekaartje van Twente vormen.
Uitschuifladder
Bakker is de gangmaker van het Rijssense A1-landmark. Recent wist hij de Rijssense brandweer zover te krijgen om even bij wijze van test een ladder uit te schuiven in de bossen aan de Singelweg. „Om even te ervaren hoe het voelt als je straks de uitkijktoren hebt beklommen. Wat je dan ziet? Een prachtig en een wijds uitzicht op de omgeving. Het fietsviaduct en het ecoduct, en aan de overzijde van de A1 het gebied van de vroegere natuurcamping De Hoch en zelfs de Friezenberg en de Markelose televisietoren. Helaas kun je niet de andere kant op de contouren van de stad Rijssen bewonderen. De bomen van het bos op de Rijsserberg staan in de weg.” Daarop heeft De Kooperaatsie al iets bedacht, al is het ontwerp van de uitkijktoren nog niet klaar. Bakker: „Op de begane grond plaatsen we informatieborden met foto’s en video’s over Rijssen. Zodat toeristen die er toevallig voorbijkomen eerder geneigd zijn naar onze stad te trekken.
We willen Rijssen goed in de etalage zetten, ook met QR-codes. Maar het wordt zeker geen reclametoren. Via een trap kun je naar een bovenplateau klauteren om het panorama over de verre omtrek te beleven. Daar installeren we ook webcams.” Bij het A1-landmark is na de ingebruikname ook voldoende ruimte om auto’s te parkeren en fietsen te stallen.
Bouwstad
Een schets mag er dan nog niet zijn, maar het is al bekend welke materialen voor het herkenningspunt worden toegepast. „De toren wordt gemaakt van hout, staal en steen. Daarmee verwijzen we naar de faam die Rijssen heeft weten te verwerven als bouwstad met z’n vele vaak landelijke bekende aannemers. Want je moet willen tonen waar alles vandaan komt in onze stad”, legt Bakker uit. Daarom is De Kooperaatsie ook onlangs opgericht. Het vormt een cultuur-historisch samenwerkingsverband tussen vijf Rijssense organisaties: de Enterse Zomp, het Leemspoor, het Parkgebouw, de Pelmolen en het Rijssens Museum.
De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.
Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.
De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.
De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.