Leerprojecten

Leerlijn Erfgoed:  Leven op en langs de Regge in Rijssen en Hellendoorn

Leerlingen duiken in het vrachtvervoer door de zompen, het landschap en een havezate langs de Regge. De scheepskist ‘Enterse zompen op de Regge’ is onderdeel van dit project.

De leerling leert:

• wat een zomp is.
• welke vrachten en producten werden vervoerd met de zompen over de Regge (jute- en Rijssense baksteen).
• waar de zomp naar toe vaart.
• kenmerken van het landschap langs de Regge waarnemen en benoemen.
• kennismaken met een van de havezates langs de Regge, het verhaal van de Grimberg.

Het thema van de Stichting De Enterse Zomp is VOLG DE RIVIER.

  

Rijssen

Stichting Viavie Welzijn heeft een leerlijn ontwikkeld voor basisscholen. Dit is gebeurd in samenwerking met Het Rijssens Museum, Het Rijssens Leemspoor, Stichting Stadsmuziek Rijssen, Zuna Kaas, Pelmolen Ter Horst en Stichting De Enterse Zomp.  Een vaartocht met een zomp van de ligplaats bij Pelmolen ter Horst voert de leerlingen ‘door de eeuwen’ heen. 

Lees meer.

  

Hellendoorn

ZINiN heeft in samenwerking met Zeeman & de Regt de leerlijn ‘De Regge verbindt’ ontwikkeld waarvan ‘Volg de rivier’ een deelproject is. Hellendoornse musea (Bakkerij- en IJsmuseum, Erve Hofman, Molen de Hoop en het Memory Vrijheidmuseum) zijn naast de Enterse Zomp ook betrokken bij dit project voor de basisscholen.

Lees meer.

  

Enter

Er zijn leerprojecten voor de basisscholen in Wierden, Enter.

  

Info

Voor meer informatie stuur een e-mail naar info@entersezomp.nl.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder