Uit de krant, voorjaar 2009

Zompenwerf leerplaats voor velen

De vergelijking met de Bataviawerf in Lelystad is al gemaakt

Enter- Het worden mooie tijden voor scheepsbouwers in Oost-Nederland. Aan het riviertje de Lee in Enter kunnen niet alleen bezoekers zich over een half jaar vergapen aan de resten van de laatste zomp, ze zien er ook een geboren worden. Met veel vakmanschap en lange planken uit een stuk, moet er in de werf een nieuwe zomp gemaakt worden. Een historisch hoogtepunt, want de laatste keer dat een zomp werd gebouwd in Enter was in 1777. In die dagen was dat beslist niet bijzonder, want in het handelsdorp Enter wemelde het van de platbodems.

Rond 1800 dreven er nog zeker driehonderd zompen in de Regge. De scheepjes werden gebruikt voor het transport van allerlei goederen. Kenmerkend voor de bootjes is dat ze hooguit een meter of zes lang zijn. Daar zit een hele praktische reden achter: er waren geen langere planken beschikbaar. De houten delen lopen namelijk uit een stuk van voor naar achter. Er zijn later wel langere zompen gevonden, maar die bleken van ijzer en daarmee zijn het in de Enterse ogen eigenlijk geen echte zompen. Op de 'Enterse Waarf" die de komende maanden verrijst aan de Lee, wordt voorlopig gemikt op de bouw van één originele zomp. Daarvoor worden leerling-timmerlui ingeschakeld. Stichting De Enterse Zomp heeft hiervoor al contacten gelegd. Het gaat met name om het Opleidingscentrum Twente in Rijssen, dat zich mede op restauratiewerken richt.

Over de bouw van een zomp is vrij veel bekend. Er zijn tekeningen en resten van de laatste zomp, die een goed beeld geven van hoe een dergelijke boot gebouwd moet worden.

In de wandelgangen zijn al vergelijkingen gemaakt met de bouw van de Batavia op de werf in Lelystad. “Met één groot verschil", zegt woordvoerder Gerrit Harbers, “met die van ons gaan we ook echt varen!"

Vandaag is de officiële start van de bouw. Op 23 maart 2009 gaat de fundering erin en op 24 juni 2009 moet de bouw klaar zijn.

Impressie van de nieuw te bouwen Enterse Waarf aan de Lee. De bouw start nu (voorjaar 2009).

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder