Nieuwsbrief november 2021

 

Bericht uit Enter

Door middel van het project Reggehub realiseren we een nieuwe levendige Doe-plek om de geschiedenis van de streek beter zichtbaar te maken. De locatie van dit “Doe-centrum” is de bovenverdieping van onze schuur, hier moeten enige bouwkundige aanpassingen komen. Er worden vrijwilligers gevraagd voor deze werkzaamheden.

Bericht uit Hellendoorn

Het was me het seizoen wel. Een voordeel was wel dat veel mensen onze site wisten te vinden en op die manier een vaartochtje gingen boeken. Doordat vaak het aantal mensen minder was kon je makkelijker je verhaal doen en vragen beantwoorden.

We hadden regelmatig te maken met een hoge waterstand het afgelopen jaar. Er zat flinke stroming in de Regge. Bomen die dicht aan de oever staan hebben het dan moeilijk omdat het zand door de stroming weggespoeld wordt. De vaarweg is inmiddels vrijgemaakt.

Meanderend door het landschap. In Hellendoorn staat onderstaand deel van een gedicht over de Regge.

 

De schone slaapster
zie je het
ze stroomt swingt springt en sprankelt
ze vult de ruimte 
die haar weer gegeven is
levenslust breekt zich baan
het moet eruit
dat mag ook wel
na honderd jaar 

Jammer genoeg moeten de veldkeien rondom het botenhuis het veld ruimen. We zijn bezig om het allemaal te vervangen door klinkers. Helaas, er zijn personen die de keien niet kunnen laten liggen en ze in de Regge dumpen of er onze dakpannen mee stuk gooien.

  

Bericht uit Rijssen

Een seizoen met vallen en opstaan. Toch is er nog regelmatig gevaren met een keur aan gasten: Almelose 50+ , familiegroepen, kamer-en gemeenteraadssleden, bedrijven en natuurlijk alle niet aangekondigde gasten, zoals bij de activiteit van de monumentendag. Gasten die vol lof zijn over de vaart en de schippers met hun bijzondere verhalen. Fijn omdat te horen, het geeft je als vrijwilliger toch weer voldoening dat je dit werk voor de stichting kunt doen. 

Overtoomtocht. Vrijdag 5 november 2021 werd er een overtoomtocht gemaakt. Vrijwilligers waren druk bezig om de paal met het bord “Pas op Kabels” in de grond te slaan. Tijdens het varen kwamen we een groep zwanen tegen die op een mooie manier voor ons uit gingen vliegen. 

 

We hebben de overtoom bekeken die totaal overwoekerd was door onkruid en gras. Er werden daar ook kampvuurtjes gestookt want de resten waren zichtbaar. Er wordt nagedacht over oplossingen. 

Brief uit Zutphen 

Naast onze school in hartje Zutphen ligt de rivier de Berkel. Een rivier die de kinderen zagen als een sloot waar je in de winter op kon schaatsen en waar toeristen in de zomer rondvoeren. Ze hadden geen idee wat een zomp is, nu wel. Ik heb een mooie les voor de kinderen kunnen maken. De leerlingen hebben als het ware een virtuele tour door de werf gemaakt. De scheepskist zat vol met voorwerpen die de zompen vroeger vervoerden over de rivieren in de buurt. Door gebruik te maken van echte voorwerpen tijdens een les komt de les meer tot leven. Van een leraar in opleiding.

Geslaagd

In de afgelopen periode hebben een tiental vrijwilligers de cursus “Klein vaarbewijs” gevolgd bij de Ketel. Allen zijn geslaagd en komen onze teams van schippers versterken. Succes heren en proficiat. Veel plezier bij de club.

Vrijwilligersbijeenkomsten

Per locatie zijn er vrijwilligersmiddagen georganiseerd. Alle drie middagen werden goed bezocht. Goede gelegenheden om na te praten over weer een bijzonder jaar. Uiteraard was er een hapje en drankje voor iedereen.

  

Enter, Hellendoorn, Rijssen

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder