Film over zomp 

Wij werken hard aan de voorbereidingen om een informatiecentrum in te richten in de schuur bij de Waarf te Enter.

Het plan is om een introductiefilm en een aantal vlogs te maken waarvan gebruik gemaakt zal worden in het centrum. 

Behoorlijk wat mensen hebben zich gemeld voor een rol in de film.

Dit zijn de personages die zullen voorkomen in film: (verderop kunt u meer lezen over de verhalen en de personages)

Intro, huidige tijd

  • Jonas 13/15 jaar
  • Harm, opa van Jonas 70/80 jaar

Vlogs, 19e eeuw

  • Berend 8 jaar, 18 jaar,  70/80 jaar
  • Vader van Berend 35/40 jaar, 45/50 jaar
  • Moeder van Berend 45/50 jaar
  • Broer van Berend 25 jaar
  • Buurman 55/60 jaar

 

Info over introfilm en dagboek-vlogs

 

Introfilm

 

Wat is de context?

Bij binnenkomst in het doe-centrum stellen de digitale vertellers zichzelf op verrassende wijze voor. Dit doen we door een prikkelende fysieke opstelling te creëren en daarin een levensgroot beeldscherm te plaatsen. Zodra je als bezoeker op het scherm afloopt wordt je aanwezigheid gedetecteerd met een sensor, waarna de vertellers zich tot je wenden en zich voorstellen.

Wat is het verhaal?

Er is een digitale deuropening geïntegreerd in de ruimte, waarin Jonas in de deuropening te zien is op een stoffige zolderkamer. Hij leest in een dagboek. Op het moment dat de bezoeker de sensor activeert, kijkt hij op en spreekt hij de bezoeker aan. Hij groet hen en vertelt over het prachtige dagboek dat hij gevonden heeft. Een oud dagboek van de laatste zompschipper Berend. Een dagboek vol verhalen over het leven van een jongen uit de gouden jaren van de schuitevaart. Dan komt Jonas zijn opa Harm op zolder kijken wat zijn kleinzoon aan het doen is. Hij komt er bij zitten en is verbaasd over de vondst. Het is het dagboek van zijn opa Berend. Ze lezen bepaalde gedeeltes uit het dagboek voor en bespreken de inhoud van het dagboek. Opa geeft wat achtergrondinformatie om de setting van het verhaal goed te introduceren.

We horen over hoe Berend opgroeide in de scheepswerf van zijn vader. Waar hij kennis van het vakmanschap opdeed. Maar ook over hoe hij zompschipper werd. Over de barre omstandigheden en spannende smokkeltochten. En tot slot over de industriële revolutie en de gevolgen voor hem en zijn familie. Hoe hij stand probeert te houden met zijn zomp, maar toch uiteindelijk zijn laatste tocht vaart.

Wat is de locatie?

Een stoffige zolderkamer. Zie afbeelding

Wie zijn de personages?

Jonas (13-15 jr)
kleinzoon van Opa Harm
Jonas is een 15-jarige jongen, bevlogen en avontuurlijk. Waar zijn leeftijdsgenoten hun tijd het liefst besteden achter scherm of aan de bal is Jonas een echte doener. Hij is handig, creatief en ondernemend. In alles wat voor anderen ondenkbaar of onbruikbaar is ziet hij kansen en mogelijkheden. Deze passie deelt hij met zijn opa Harm, een alleskunner en timmerman in hart en nieren. Bij zijn opa is hij dan ook vaak te vinden.
Profiel:
● Acteerervaring. Het liefst iemand met acteerervaring voor een camera.
● Qua uiterlijk hebben we geen specifieke voorkeuren.

Opa Harm (70-80jr)
Opa van Harm en kleinzoon van Berend
De opa van Jonas. Hij is een alleskunner en timmerman. Samen met zijn kleinzoon deelt hij deze passie voor het werken met de handen. Er is altijd wel iets nieuws te bedenken om te maken. Hij is dan ook vaak te vinden in zijn kleine werkplaats/garage bij huis. Hij is de kleinzoon van Berend, de laatste zompschipper.
Profiel:
● Acteerervaring. Het liefst iemand met acteerervaring voor een camera.
● Robuust uiterlijk. Graag iemand met een goede baard en handen met eelt erop door het harde werken.

 

 

Dagboek-vlogs

 

Wat is de context?

In de volgende ruimte staat een grote wand met allemaal deurtjes erin. De bezoeker wordt meegenomen door korte fragmenten uit het dagboek. In dit dagboek neemt de laatste zompschipper, Berend genaamd, ons mee in de belangrijkste momenten van zijn leven. We zien de filmpjes in vlogstijl.

Wat zijn de verhalen?

1820: Berend vertelt over zijn kinderjaren, gouden tijden voor de schuitevaart in Enter. Hoe hij als zoon van een succesvol zompbouwer opgroeit in de werf. Waar zijn vader al jaar en dag zompen bouwt. Hij vertelt hoe ze gemaakt worden en hoe hij elke stap vastlegt in zijn dagboek. (opnamelocaties: voor en in een werf, acteurs: Berend 8 en Vader 35/40)

1830: De industriële revolutie dringt ook in deze streken door. Het zijn moeilijke tijden voor Berend en zijn familie. De vraag naar nieuwe zompen daalt. En uit financieel oogpunt stuurt vader de inmiddels 18-jarige Berend mee als hulpknecht op de zomp van zijn buurman. Het schippersleven bevalt Berend eigenlijk wel en ondanks de moeilijke tijden groeit zijn wens om ook zelf schipper te worden. (opnamelocaties: huis uit 1830 en op zomp op het water, acteurs: Berend 18,Vader 45/50, Moeder 45/50, Broer 25, Buurman 55/60)

1831: Samen met zijn vader besluit Berend om een eigen zomp voor hem te bouwen. Maar dan wel de grootste en de snelste van het dorp! Stap voor stap neemt hij ons mee in het proces en laat hij zien hoe hij de zomp steeds verder opbouwt. (opnamelocaties: voor en in een werf, acteurs: Berend 18 en Vader 45/50)

1834: De zomp is klaar en samen met zijn broer beginnen ze handel te drijven op de Regge. Berend vertelt over de gevaarlijke overtochten en spannendem smokkeltochten. En hoe ze de natuur en omgeving trotseerden tijdens hun tochten over de Regge. (opnamelocaties: op zomp op het water, acteurs: Berend 18 en Broer 25)

1890: De wereld verandert. Waar eerst de zomp de belangrijkste rol speelde in de handel wordt nu gebruikt gemaakt van spoorlijnen en verharde wegen. Het zijn moeilijke tijden voor de zompschippers. Steeds meer schippers stopten en uit armoede werden de zompen gebruikt als brandhout. Maar Berend probeert stand te houden. Nog jarenlang biedt hij zijn zomp aan voor recreatieve tochten over het water. Maar ook dat loopt niet storm. Het is voor Berend financieel steeds lastiger om zijn zomp goed te onderhouden. (opnamelocaties: huis uit 1830 en op zomp op het water, acteur: Berend 70)

1900: Na jarenlang van gebrekkig onderhoud is zijn ooit zo prachtige zomp oud, evenals zijn schipper. Hij vertelt over zijn teleurstelling en frustratie. Dat zoiets moois en ooit zo succesvol nu nutteloos is geworden. En zo kwam het dat de laatste zompschipper zijn laatste tocht vaarde. (opnamelocaties: voor en in een werf, acteur: Berend 80)

Wat zijn locaties?

1. Buitenkant van een werf waar zompen werden gebouwd (of daarvoor door kunnen gaan) in de stijl van de jaren 1820 t/m1900. Zie afbeelding 1
2. Binnenkant van een werf waar zompen werden gebouwd (of daarvoor door kunnen gaan) in de stijl van de jaren 1820 t/m1900. Zie afbeelding 2
3. Huis uit 1830. Zie afbeelding 3
4. Zomp op het water. Zie afbeelding 4

Wie zijn de personages?

Berend (8 jr)
Opa van Berend en betovergrootvader van Jonas
Berend (8 jr) is in 1 vlog te zien (jaar 1820). Hij groeit op in de gouden tijden van de zompvaart in Enter. Hij heeft een onstopbaar doorzettingsvermogen en sterke persoonlijkheid. Heel enthousiast vertelt hij zijn verhalen hoe hij als zoon van een succesvol zompbouwer opgroeit in de werf. Waar zijn vader al jaar en dag zompen bouwt. Hij vertelt ook over hoe ze gemaakt worden.
Profiel:
● Acteerervaring. Het liefst iemand met acteerervaring voor een camera.
● Qua uiterlijk hebben we geen specifieke voorkeuren. 

Berend (18 jr)
Opa van Berend en betovergrootvader van Jonas
Berend (18 jr) is in 3 vlogs te zien (jaren 1830, 1831, 1834) maakt moeilijke tijden door met zijn familie. De vraag naar nieuwe zompen daalt. En uit financieel oogpunt stuurt vader de inmiddels 18-jarige Berend mee als hulpknecht op de zomp van zijn buurman. Het schippersleven bevalt  Berend eigenlijk wel en ondanks de moeilijke tijden groeit zijn wens om ook zelfschipper te worden. Hij bouwt samen met zijn vader de snelste zomp van het dorp en begint samen met zijn broer handel te drijven op de Regge.
Profiel:
● Acteerervaring. Het liefst iemand met acteerervaring voor een camera.
● Qua uiterlijk hebben we geen specifieke voorkeuren, maar zal degene moeten lijken op de Berend van 8 jaar.

Berend (70/80 jr)
Opa van Berend en betovergrootvader van Jonas
Berend (70/80 jr) is in 2 vlogs te zien (jaren 1890, 1900). Hij maakt moeilijke tijden door als zompschipper. Steeds meer schippers stopten en uit armoede werden de zompen gebruikt als brandhout. Maar Berend probeert stand te houden. Nog jarenlang biedt hij zijn zomp aan voor recreatieve tochten over het water. Maar ook dat loopt niet storm. Het is voor Berend financieel steeds lastiger om zijn zomp goed te onderhouden.
Profiel:
● Acteerervaring. Het liefst iemand met acteerervaring voor een camera.
● Robuust uiterlijk. Graag iemand met een goede baard en handen met eelt erop door het harde werken.
● Qua uiterlijk zal degene eventuele eigenschappen van de Berend van 18 jaar moeten hebben.

Vader (45/50 jr)
Vader van Berend
De vader van Berend is een jonge sterke vent (45/50 jr). Hij is in 3 vlogs te zien(jaren 1820, 1830, 1831). Hij heeft ook een onstopbaar doorzettingsvermogen en sterke persoonlijkheid. Door heel hard te werken is hij een succesvolle zompbouwer geworden, maar maakt ook moeilijke tijdendoor met zijn familie. De vraag naar nieuwe zompen daalt. En uit financieel oogpunt stuurt hij Berend mee als hulpknecht op de zomp van zijn buurman.
Profiel:
● Acteerervaring. Het liefst iemand met acteerervaring voor een camera.
● Robuust uiterlijk. Graag iemand met een goede baard en handen met eelt erop door het harde werken.

Buurman (55/60 jr)
Buurman van Berend
De buurman van Berend (55/60 jr) is in 1 vlog te zien (jaar 1830). Een type zoals de vader van Berend. Een hardwerkende man. Hij krijgt de 18-jarige Berend mee als hulpknecht op zijn zomp.
Profiel:
● Acteerervaring. Het liefst iemand met acteerervaring voor een camera.
● Robuust uiterlijk. Graag iemand met een goede baard en handen met eelt erop door het harde werken.

Broer (25 jr)
Broer van Berend
De broer van Berend (45/50 jr) is in 2 vlogs te zien (jaar 1830 en 1834). Hij is naast broer ook een hele goede vriend van Berend. Een enthousiaste vent en harde werker. Hij begint samen met zijn broer handel te drijven op de Regge.
Profiel:
● Acteerervaring. Het liefst iemand met acteerervaring voor een camera.
● Qua uiterlijk hebben we geen specifieke voorkeuren.

Moeder (45/50 jr)
Moeder van Berend
De moeder van Berend (45/50 jr) is in 1 vlog te zien (jaar 1830). Een hardwerkende vrouw die goed voor haar familie zorgt.
Profiel:
● Acteerervaring. Het liefst iemand met acteerervaring voor een camera.
● Qua uiterlijk hebben we geen specifieke voorkeuren.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder