Tubantia, 4 februari 2022
DE VRIJWILLIGERS TONNIE KERKHOF (LINKS) EN HARRY HOMAN BIJ DE ZOMP IN AANBOUW. HANS BROK
HANS BROK
Het is één van de mooiste plekjes in Enter en omstreken: De Waarf. De botenwerf waar de historische zompen worden gemaakt en onderhouden wordt steeds meer een regionale en cultuurhistorische trekpleister. Mede dankzij een ton subsidie uit Europa en de hulp van talloze organisaties, waaronder het waterschap en het Landschap Overijssel. Aan de recreatieplas De Lee wordt een centrum gebouwd waar de geschiedenis van de streek wordt verteld.
Twee ijstijden
Het plan past in dat andere grote idee: de vorming van het vernieuwde Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal. Daarbij wordt het Reggedal bij het bestaande park aangetrokken. De reden is dat het grote gebied twee ijstijden geleden op dezelfde manier is ontstaan. Dat verhaal wordt op verschillende plekken verteld en een deel daarvan op De Waarf.
Verleden van de streek
Om daar vorm aan te geven is de voormalige lege zolder boven de botenschuur omgevormd tot een multifunctionele ruimte. Daarin komt een audiovisuele presentatie over de zomp, het verleden van de streek en een uitleg over het grote verhaal rond de ontstaansgeschiedenis van de streek en het leven van de inwoners.
Woordvoerder van de Stichting De Waarf Gerrit Velten laat op verzoek zien hoe ver het ermee staat. De ruim 100 vierkante meter zolder is geïsoleerd en afgetimmerd. Er wordt nog gewerkt aan twee toiletten en dan komt de inrichting nog.
Nieuwsgierige blikken
De bezoekers kunnen straks via een nieuwe ingang en trap naar de zolder. Met als voordeel dat de botenbouwers op de begane grond niet steeds al die nieuwsgierige blikken op zich gericht voelen. De bouw van de zomp gaat namelijk gewoon door. De zomp die nu wordt gebouwd is voor Rijssen zelf en gaat de vorige vervangen. De zomp staat nu nog in zijn ruwe vorm op bokken.
Fris in de lak
In de andere ruimte staat de huidige zomp op bokken. Hij wordt opgeknapt voor het nieuwe seizoen, vermoedelijk zijn laatste. Als we komen kijken staat net het zwaard fris in de lak. Ook het onderwaterschip en de opbouw is aangepakt. Helaas is wel de elektromotor voor de aandrijving gesneuveld. Die moet voor reparatie op transport naar Oostenrijk.
"Dat komt door vissnoer in het water", zegt Velten. "Dat draait om de schroef en snijdt uiteindelijk door de pakkingen heen. Dan is-ie stuk. Gelukkig kunnen we ook een gewone buitenboordmotor gebruiken. Die is daar speciaal voor aangepast. In het zomerseizoen zijn de boottochten over de Regge bijna allemaal volgeboekt. We hebben in het jaar voor corona met de drie zompen zo'n 12.000 mensen vervoerd."
Bussen vol
Velten denkt dat er met de nieuwe inrichting en het doecentrum nog veel meer publiek naar Enter komt. "Dit wordt een prachtige locatie waar ook bussen vol met toeristen goed terechtkunnen", zegt hij. "Niet alleen voor koffie en een boottocht, maar ook om te leren over de cultuur en de historie van de streek."
Eind deze maand wordt de beoogde inrichting van het doecentrum Reggehub gepresenteerd.
De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.
Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.
De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.
De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.