Visit Twente, 12 juli 2021

Leer meer over het ambachtsdorp Enter


Op de zomp
Een plek in de omgeving die zeker een bezoek waard is, is ambachtsdorp Enter. Het is bekend vanwege de kwaliteit van hun hout waarmee zompen én klompen werden gemaakt. Het dorp telde ooit 300 klompenmakers. Vandaag de dag worden er ook nog steeds zompen gebouwd.

Een zomp is een oud scheepstype met een platte bodem, dat vroeger werd gebruikt om te varen in ondiepe wateren. Deze boten waren nodig om de Regge te kunnen bevaren in een tijd waarin de (zand)wegen vaak slecht waren.

Wim Nijhuis geeft uitleg

Yuna en Fieke krijgen van Wim een rondleiding op scheepswerf de Enterse Waarf. Niet alleen zien ze hoe de boten gemaakt worden, ook mogen ze een stukje meevaren op een echte zomp.

Op de zomp

 Film: Dwars door Twente, Zomp

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder