RTV Oost, september 2021

Roots

Johanna ter Steege

Presentator Bert Eeftink over Johanna ter Steege

Notter, buurtschap vakbij Rijssen.

Er wonen een kleine 600 mensen. Er is geen kerk noch een café. Wel een schooltje. Het riviertje de Regge meandert er kalmpjes door het Twentse landschap. Her en der grazende koeien. Een tractor die over een zandweggetje ronkt. Keutelachtig, nietig, Notter.
Maar toch, het is wel de geboorteplaats van één von Neerlands beste actrices: Johanna ter Steege. Inderdaad: hoofdrolspeler in de kaskraker 'de Beentjes von St. Hildegard'. Ze groeide op tussen bossen, weilanden en boerenbedrijven. Ging er naar de School met de Bijbel.
Op enig moment vloog ze uit. Eerst naar Kampen, later naar Arnhem waar ze de toneelopleiding volgde. Thans een internationaal hoog aangeschreven actrice, overladen met prijzen en complimenten. Maar Notter is nooit uit Johanna verdwenen. Ze koestert hoor Twentse roots en hoopt er ooit nog eens definitief terug te kunnen keren.
Met deze 'grande dame' mocht ik een dag op pad. Kris kras door Notter, in onze gele Kever Cabriolet. Wanneer de camera draaide spraken we keurig ABN met elkaar. Daarbuiten zo plat als een dubbeltje.
Want aj ut 't Twents kant kuier'n, mul ut nich loot'n. Zeker nich biej vrouw ter Steege.

 Film: Roots, zomp

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder