Tubantia, 11 maart 2022

Oekraïne steunen met tochtjes van de zomp

HANS BROK

De zompen in Enter, Rijssen en Hellendoorn varen 12 maart 2022 om geld voor Oekraïne in te zamelen.

Het idee om met de vaartochten geld bijeen te brengen, komt van een schipper in Rijssen. Die opperde het bij het bestuur, waarna het balletje ging rollen. Na een belronde bleken ook de vrijwilligers bij de andere zompen enthousiast. En zo kunnen streekgenoten morgen vanaf het water genieten van de opbloeiende lente. De vijf euro die ze voor het half uurtje varen moeten afrekenen, gaat rechtstreeks naar de inzamelingsactie giro 555.

De schippers merken wel op dat er alleen contant kan worden betaald. "Wie zet d'r een grote busse neer" zegt Gerrit Ooms van de zompenorganisatie. En merkt op dat die vijf euro een basisbedrag is. Wie meer wil doneren kan dat natuurlijk ook doen.

De tochtjes met de zomp worden gehouden tussen 10.00 en 15.30 uur. Opstappen kan bij Pelmolen in Rijssen, in Enter bij De Waarf of bij de opstapplaats achter de ijsfabriek van Ben & Jerry's in Hellendoorn.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder