Tubantia, 14 maart 2022

'We hadden gerekend op meer volk'

in actie voor Oekraïne

Opbrengst € 800

MARGA WIND
Er werd zaterdag heel wat aan- en afgevaren door de zompen in Enter, Rijssen en Hellendoorn. Doel was om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Oekraïne.

Terwijl de weersomstandigheden prima waren, bleek de animo voor een tochtje over het water niet zo heel groot. Toch bracht de actie 800 euro op. Druk is het deze middag dan ook niet op de Waarf in Enter. Een handjevol belangstellenden staat op de steiger te wachten totdat schipper Wim Nijenhuis terugkeert van de half uur durende boottocht voor een volgende vaart.

Veel acties
Gastvrouw Toos Nijenhuis is maar even op stoeltje buiten in de zon gaan zitten. "Ik snap het niet zo goed, we hadden toch gerekend op wat meer volk", zegt ze. "Er zijn natuurlijk ook heel veel acties geweest, misschien is het wel een beetje teveel geworden. Overal zie je nu mensen geld inzamelen voor Oekraïne."

Wanneer de Enterse zomp na de vaart over de meanderende Regge terug op het dok is, zijn de passagiers enthousiast. Dorine Pluimers is één van hen. "In dat halve uurtje dat we op de boot zaten, hebben we nogal wat mooie verhalen gehoord van de schipper. Het was informatief en er kwamen heel wat leuke anekdotes voorbij."

IJsvogel
Pluimers is een geboren en getogen Enterse, maar maakte even een korte 'woonstop' in Nijmegen. Sinds twee jaar is ze samen met haar vriend weer terug in haar geboortedorp. "We hebben nog niet eerder een tochtje met de zomp gemaakt, dus dat werd hoog tijd. Het is echt een aanrader, we zagen nog een broedende zwaan en een ijsvogel. En natuurlijk is het ook mooi dat de opbrengst van de tocht naar het goede doel gaat." De totale opbrengst van de inzamelingsactie van de Regionale Stichting Enterse Zomp kwam uit op 800 euro. "Dat is toch nog heel mooi gegaan, ondanks de wat tegenvallende opkomst", aldus schipper Nijenhuis. "In Enter hebben we het meeste geld ingezameld, maar dat komt misschien wel omdat de mensen hier ook een kopje koffie en een plakje krentenwegge kunnen krijgen. Dat is in Hellendoorn en Rijssen niet zo."

Nijenhuis: "Alle drie de zompen hebben twaalf korte tochtjes gemaakt. Per persoon was de toegangsprijs vijf euro. Mooi was het om te zien dat een echtpaar mij een biljet van 20 euro gaf en daarbij vertelde dat ik de rest maar moest laten zitten. Het is maar een druppel op een gloeiende plaat, maar dit is wat we konden doen."

Marga Wind

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder