Overtoomtocht vanuit Hellendoorn

Een overtoom is een installatie waarbij een schip over land van het ene in het andere water wordt getrokken, met het doel een peilverschil te overwinnen. Bij Hellendoorn is zo'n overtoom in werking. Het is mogelijk een vaart met de zomp te maken waarbij het hoogteverschil ter plaatse wordt overwonnen met de overtoom. De vaart duurt twee uur en is een belevenis voor groot en klein. De overtoomtocht kan online worden geboekt.

Max. 18 pers. Prijs: t/m 10 pers. € 100,-. Elke persoon meer  € 10,00 p.p. (t/m 12j € 7,00), max. € 170,-. Duur van de tocht is  2 uur. 

 Online boeken

Het is een vaartocht voor de mens die net iets meer op de zomp wil genieten van de rust en de schoonheid van de natuur. Met een beetje geluk zie je eenden, futen- en zwanen zwemmen met hun jongen en misschien schiet het ijsvogeltje met zijn kleurentooi van onnatuurlijke schoonheid nog voorbij. Ook vaart u dicht langs het nest van een ooievaarsechtpaar dat volop bezig is met het nest en straks met de jonge ooievaars. Deze bijzondere tocht is in principe voor elk uur van de dag te boeken maar wat dacht u van deze vaartocht maken in de vroege ochtenduren. Flarden van mist en de stilte met het zingen van de vele vogels maakt deze tocht tot een bijzonderheid. Ook in de avonduren kan deze tocht gemaakt worden. Zeker als je de zon aan de horizon ziet overgaan in een prachtig avondrood.

Deze tocht heet niet voor niets een Overtoomtocht. De zomp vaart naar de stuw in Overwater. Om deze stuw te passeren gaat de zomp het land op om haar tocht voorbij de stuw weer voort te zetten. Deze bijzonderheid trekt vaak veel mensen die van een afstandje staan toe te kijken hoe de schippers de klus klaren om de Zomp naar de andere kant van de stuw te kunnen krijgen. U kunt het meemaken vanaf de Zomp maar er ook voor kiezen om dit schouwspel vanaf de wal te bekijken.

Elders op deze website is meer informatie te vinden over de overtomen.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder