Tocht naar Exoo door het Reggedal te Enter

De nieuwe meanderende Regge

Naast de 1 uur durende vaart bieden we voor groepen een vaart van 2 uur aan met als keerpunt Exoo. Exoo is daar waar de Regge de Wierdenseweg te Enter kruist. De naam Exoo komt al sinds 1475 in een register voor. Het wordt verklaard als een ''met eiken begroeide hoogte'' (Ekeshoe). Vroeger werd er tol geheven op dit punt. Het oorspronkelijke tolhuis staat er nog steeds maar wordt nu bewoond. In de buurt staan ook twee vakantiehuizen, die gebouwd zijn in de vorm van hooibergen. Tijdens de tocht kun je volop het nieuwe Reggedal bewonderen. De Regge is teruggebracht naar zijn oorspronkelijke vorm. Lang was de Regge ter plaatse een kaarsrechte rivier, maar meandert nu weer door het landschap. Ook het landschap zelf heeft een veel meer natuurlijke uitstraling dan voorheen. Er is maar liefst 115 ha nieuwe natuur gerealiseerd. De bevaarbaarheid van de Enterse Zomp (tussen de Lee en het Exoo) is ingepast, waardoor we nu deze tocht kunnen realiseren.

Het is prachtig om dit alles vanaf het water te bekijken. De tocht vanaf de Enterse werf naar keerpunt Exoo en weer terug kan online worden geboekt.

Max. 22 pers.  Duur van de tocht is 1¾ uur.

 Online boeken

Exoo, het vroegere tolhuis aan de Wierdenseweg te Enter

Exoo, hooiberg-vakantiewoning

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder