Tubantia, 28 mei 2022

'De rivier mag weer overstromen'

De Regge kronkelt straks ook bij Rijssen

Het heeft even geduurd, maar maandag beginnen de werkzaamheden om de Regge ook bij Rijssen te laten slingeren. De laatste 1,6 kilometer van de rivier wordt aangepast door het waterschap Vechtstromen.

DICK JANSSEN

DE OEVERS VAN DE REGGE MOGEN BIJ RIJSSEN NA DE HERINRICHTING VANAF KOMEND NAJAAR WEER OVERSTROMEN, NET ALS VROEGER. BIJ NIJVERDAL GEBEURDE DAT BEGIN DIT JAAR AL. NEWS UNITED

 
De klus wordt uitgevoerd door de Aaltense aannemer Hoftijzer en is komend najaar klaar. Dan heeft de Regge de meanderende loop van vroeger weer teruggekregen, zijn overstromingen mogelijk en leeft de natuur in alle pracht op. Het gaat om het gedeelte van de rivier tussen de provinciale weg N347 aan de Enterse kant en de beek de Maatgraven in Rijssen.

"Omwonenden en recreanten kunnen tijdens het karwei langs en op het water enige hinder ondervinden van het karwei". zegt projectleider Ben Ordelmans van Vechtstromen. "Voor wandelaars in het gebied wordt een omleidingsroute ingevoerd. Het varen op de Regge met kano, fluisterboot of zomp is gedurende de herinrichting niet mogelijk. Dat wordt met borden aangeduid."

Biodiversiteit

De rivier kronkelt vanaf de herfst opnieuw door het gebied, net als al enkele jaren het geval is in het Enters Reggedal. Ordelmans: "De natuurlijke oevers maken het mogelijk dat de Regge kan overstromen. Zo ontstaat er bovendien meer biodiversiteit, met een veel grotere variatie aan dieren en planten. Die waren eerder zeer kenmerkend voor het Reggegebied." Alle grondeigenaren in de omgeving, onder wie een landgoedbezitter, stemden in met het plan.

Hij noemt de belangrijkste uitgangspunten voor het project: voldoende water voor landbouw en natuur, een hogere stroomsnelheid daarvan, een goede waterkwaliteit, het ontstaan van nieuwe natuur en dat recreanten en toeristen gebruik kunnen maken van het gebied. De Regge heeft momenteel ter plekke een diepte van 2 meter. Daar gaat een meter vanaf en de rivier wordt smaller. De projectleider: "Maar de zomp kan er nog steeds varen, al vraagt het straks meer stuurmanskunst van de schippers. Die hebben ze echter wel."

Zomp

Ook de haven bij de Rijssense Pelmolen, waar de Enterse zomp aan- en afmeert, wordt verruimd. Dit onderdeel neemt de gemeente Rijssen-Holten afzonderlijk voor haar rekening. De gemeente is verder voornemens over enige tijd een nieuw wandelpad (een rondje om de Regge) aan te leggen, maar wel op enige afstand van de rivier. Dat is nodig om de vogels in het gebied rust gunnen.

De Regge kon ruim een eeuw geleden nog vrij haar weg zoeken in het stroomgebied. Het water stroomde breed uitwaaierend tussen de Schipbeek (ten zuiden van Diepenheim) en de Overijsselse Vecht (ten westen van Ommen). Maar tussen 1900 en 1930 werd de Regge gekanaliseerd en kwam de loop van de rivier er veel rechter uit te zien. De drassige gebieden en moerassen in de directe omgeving van de rivier verdwenen destijds, zodat daar bewoning kon komen en de grond te gebruiken was voor landbouw.

Samenwerken

Het project van het waterschap dat de naam 'Regge Pelmolen Rijssen' draagt is tot stand gekomen in samenwerking met andere partijen. Dat zijn, behalve de landgoedeigenaar, het Landschap Overijssel, de gemeenten Rijssen-Holten en Wierden, de stichting Pelmolen Ter Horst, Sportvisserij Oost-Nederland en de regionale stichting Enterse Zomp.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder