Tewaterlating van de eerste zomp de "Regt door zee' bij de Pelmolen te Rijssen op 26 april 1986.
De zomp is een platbodem (boot met een platte bodem) met krommers (kromme dwarsbalken, spanten, uit één stuk) en opboeisels (losse schotten waarmee de zijkanten worden opgehoogd). Aan beide kanten zitten zwaarden die de zomp beter bestuurbaar maken. De eikenhouten planken van het vlak (de bodem) en de huid (de zijkanten) zijn uit één lengte, dat maakt de boot sterk. Zelfs met een zware vracht ligt de zomp niet diep in het water (40 cm). De stevens van de zomp zijn iets opgekrikt, waardoor de boot heel goed bestuurbaar is. “Een fantastische schuit” zeggen de schippers, “raank as ne kruuwagen”. Met de zomp kan op drie manieren worden gevaren: zeilen met een fokzeil en een grootzeil, bomen met de vaarboom van 6 meter en trekken met een touw van 60 meter. In het begin waren de zompen wat korter, maar de laatste was 12 meter lang tussen de stevens en 2.70 m breed.
Proefvaart van de op de Enterse Waarf gebouwde zomp "De Vriendschap" in 2011.
Er hebben -door de eeuwen heen- honderden zompen gevaren; het laatste oorspronkelijke schip werd in de oorlog vernietigd. Pas in de jaren ’80 werd weer een nieuwe zomp gebouwd.
De huidige Enterse zomp werd op 26 april 1986 tewater gelaten, nadat hiervoor in 1984 De Regionale Stichting Enterse Zomp was opgericht. Als ligplaats werd de Pelmolen te Rijssen gekozen, waar een speciale haven werd gerealiseerd. De "Regt door Zee", zoals de zomp gedoopt werd, is genoemd naar de zomp, die als laatste schip van dat type plat-bodem gevaren had, en eigendom was van schipper Jans ten Berge uit Enter.
Tekening van de Enterse zomp de "Regt door zee".
Op 20 juni 2014 werd de derde zomp, de "Schuttevaer" gedoopt. Speciaal voor deze zomp werd er een botenloods gebouwd. Deze loods bevindt zich aan de Regge te Hellendoorn, achter de ijsfabriek. Zowel het bouwen van de zomp als het bouwen van de loods werd door vrijwilligers gedaan. De zomp staat ingeschreven in het Stamboek Ronde en Platbodemjachten, omdat het een getrouwe kopie betreft van zompen uit vroegere tijden.
De "Schuttevaer" is niet de laatste zomp die is gebouwd. Sinds de doop van die zomp, zijn er alweer enkele boten afgeleverd. De laatste zomp is in Dalfsen te water gelaten en er volgen er nog meer, want het bouwteam is alweer begonnen aan het bouwen van nog een zomp.
De "Schuttevaer" met de botenloods te Hellendoorn, achter de ijsfabriek.
In 1984 verscheen er een artikel in de Volkskrant over het intiatief om weer zompen te gaan bouwen in de moderne tijd.
Gerrit Schutten schrijver van "Varen waar geen water is"
"Varen waar geen water is" is een belangrijke bron van informatie voor de bouw van de huidige zompen. Gerrit Schutten heeft ook de tekeningen gemaakt die worden gebruikt voor de bouw.
De heer Schutten is in 2019 overleden.
De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.
Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.
De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.
De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.