Nieuwsbrief juli 2022

Vrijwilligers

De zompen zouden niet kunnen varen zonder vrijwilligers, evenmin zouden er activiteiten zijn op de werf of op het terras, er zou geen zomp meer gebouwd kunnen worden. Mooi dat er weer nieuwe vrijwilligers bijgekomen zijn.  Alle nieuwe vrijwilligers hartelijk welkom!

Bericht uit Enter

Stand van zaken van het didactisch doe-centrum

Het verhaal van drie generaties van de Twentse Scheepsbouw: We vertellen het verhaal van de Twentse scheepsbouw van toen en nu. We roepen een deels fictieve zompfamilie in het leven. Elk personage staat voor een specifieke generatie en tijdsperiode. Ze delen verhalen en gebeurtenissen. Ze laten ons proeven van de historie en het vakmanschap van de Twentse scheepsbouw. Ze nodigen de bezoeker uit om actief mee te helpen met het bouwen en testen van een zomp. Straks kunnen bezoekers door een virtuele verrekijker kijken, een speelse manier om informatie over de omgeving te krijgen. De voorbereidingen om dat alles mogelijk te maken, zijn momenteel aan de gang. Aan de inrichting van het centrum wordt hard gewerkt. Reeds gereed zijn de eigen ingang, toilet en de vloer. De oplevering staat gepland voor 1 oktober 2022. In Giethoorn werden opnames gemaakt bij een oude werf, zie foto hieronder.

Oekraïense studenten bezoeken de Waarf

Op 16 juni heeft de Vriendschap, de zomp in Enter een vaart gemaakt met de vluchtelingen uit Oekraïne die in het Hervormd dienstgebouw verblijven. Veel van de vluchtelingen zijn universitaire studenten. Ze hebben van de vaart genoten. Onder deskundige leiding van schipper Tonnie Kerkhof en de tweede schipper/verhalenverteller hebben ze de geschiedenis met veel belangstelling aangehoord. Natuurlijk ging het verhaal in het Engels, maar dat is Hans Wammes, de tweede schipper, wel toevertrouwd. Eigenlijk met nog meer belangstelling hebben ze geluisterd naar de uitleg over de bouw van de nieuwe zomp voor Rijssen. Al met al een geslaagde middag.

Bouw nieuwe Zomp voor Rijssen

De bouw van de zomp voor Rijssen vordert gestaag. Elke maandag en dinsdag zijn de bouwers bezig. In september 2020 zijn ze met de bouw begonnen en nu is het belangrijkste deel van de zomp klaar. De zomp werd op zijn kant gezet om te kunnen breeuwen (dichtstoppen van de naden) en verven. 

Bericht uit Rijssen

Kleine groep, cursus

Na de Covid periode moest er het nodige worden aangepast in de planning en op de website.Het rooster maken is een moeilijke klus omdat de groep eigenlijk te klein is. Daarom zou het goed zijn dat nieuwe vrijwilligers zich melden om als schipper mee te doen.
In Rijssen hebben een aantal schippers cursus van ervaren collega-schippers gehad over het optuigen van de zomp.

Schipper acteert

Doc Reichert, is één van de schippers op de Regt door Zee, varend vanaf de Pelmolen te Rijssen. Hij speelt mee in de film, eigenlijk een blog, die gebruikt gaat worden in het doe-centrum bij de Waarf in Enter. Zijn rol is om als oude schipper in 1915 terug te kijken op alles wat die schipper in al die jaren sinds 1825 met de Regt door Zee heeft meegemaakt. De opnamedag was 4 mei 2022. De dag begon vroeg, ‘ s ochtends om 5 uur. Bij het wegvaren was nog niet bekend waar de regie en de operateurs de opnames wilden gaan maken. Uiteindelijk werden die gestart bij de steiger van Woolderink aan de Kloosterhoek in Rectum. Minstens zeven keer moest er op en af worden gevaren om het resultaat te krijgen waar iedereen tevreden over was. Benieuwd hoe het er uit komt te zien!

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder