Oktober 2022

Doe-centrum bij de Waarf te Enter

Het Educatief Doe-centrum nadert zijn voltooiing. Veel mensen zijn de afgelopen tijd in de weer geweest om er iets moois van te maken. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting. Als alles klaar is zal het mogelijk zijn het centrum te bezoeken. Via een nieuw gemaakte ingang en trap komt men dan in de ruimte waar van alles te beleven valt. Zodra het zo ver is zullen we dat hier melden.

Het Doe-centrum is een nieuwe plek om de geschiedenis van de streek beter zichtbaar te maken. Naast het ontvangen van bezoekers, wil de stichting kinderen en jongeren helpen bij de ontwikkeling van hun kennis. Dit doen we door het verhaal van de zomp in al zijn facetten op een aantrekkelijke wijze te vertellen. De bouw en de geschiedenis van de zomp zijn geplaatst tegen de achtergrond van haar natuurlijke omgeving, het Reggedal. 

In dit gebouw bevindt zich het doe-centrum

Het centrum is een plek waar interactie en beleving centraal staat. Er wordt niet alleen een verhaal verteld, maar bezoekers kunnen het ook fysiek beleven. Erfgoed en vakmanschap komen echt tot leven. Het verhaal van meerdere generaties van een zompenfamilie wordt op een levendige en interactieve manier verteld onder meer aan de hand van dagboek-vlogs. Ook kan men via een virtuele verrekijker veel te weten komen over het gebied ter plaatse.

De zomp

 

Drie generaties in Enterse scheepsbouw

Interactieve elementen

De virtuele verrekijker

Interactief doe- en educatiecentrum

De Wiezer, 20 oktober 2021

In de Wiezer stond een artikel of het Doe-centrum, dat toen nog in ontwikkeling was.

Het Doe-centrum bevindt zich op de bovenverdieping van het gebouw tegenover De Waarf te Enter.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder