Ontdek & Doe

Ontdek & Doe is een nieuw centrum bij de werf te Enter. Bezoek is mogelijk na boeking voor groepen of individueel tijdens de Vaste Vaarten.

Boeken voor groepen

Voor ons nieuwe Ontdek & Doe centrum kun je een boeking maken voor groepen, dit in combinatie met een reservering van de ruimte bij de werf. Het bezoek aan het Ontdek & Doe centrum kost € 50,- per groep.

 Online boeken

 

Open tijdens vaste vaarten

Op de dagen dat er vaste-vaarten zijn kun je ook het Ontdek & Doe centrum te Enter bij de Waarf, individueel bezoeken, zonder boeking. 13:00 tot 16:00 uur. Volwassenen € 4,50, kinderen (4t/m12j) € 2,50.

 

Klik hier om foto's te bekijken van het nieuwe centrum.

 

Het centrum

Het Ontdek & Doe-centrum is een nieuwe plek om de geschiedenis van de streek beter zichtbaar te maken. Naast het ontvangen van bezoekers, wil de stichting kinderen en jongeren helpen bij de ontwikkeling van hun kennis. Dit doen we door het verhaal van de zomp in al zijn facetten op een aantrekkelijke wijze te vertellen. De bouw en de geschiedenis van de zomp zijn geplaatst tegen de achtergrond van haar natuurlijke omgeving, het Reggedal. 

In dit gebouw bevindt zich het doe-centrum

De aanwijsborden met zompbitter op de voorgrond

Het centrum is een plek waar interactie en beleving centraal staat. Er wordt niet alleen een verhaal verteld, maar bezoekers kunnen het ook fysiek beleven. Erfgoed en vakmanschap komen echt tot leven. Het verhaal van meerdere generaties van een zompenfamilie wordt op een levendige en interactieve manier verteld onder meer aan de hand van dagboek-vlogs. Ook kan men via een virtuele verrekijker veel te weten komen over het gebied ter plaatse.

Zoals het ging, zoals het gaat

De jonge zomp'n Beernd

Interactieve spellen

De virtuele verrekijker

 

Ontdek & Doe in de Media

De officiële opening van het Ontdek & Doe-centrum was 2 juni 2023. Veel aandacht in de pers voor Ontdek & Doe.

 

 

Het centrum kwam tot stand samen met LEADER Zuidwest Twente, Europees Landbouwfonds, Provincie Overijssel, Gemeente Wierden.

  Zabawas is medesponsor van dit project.

Hartelijk dank voor de medewerking om dit prachtige centrum te realiseren. 

 

Het Ontdek & Doe-centrum bevindt zich op de bovenverdieping van het gebouw tegenover De Waarf te Enter.

Boeken test

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder