Tubantia, 14 november 2022

Zie ginds komt de stoomboot? Nee, het is de zomp!

Nijverdal, foto Bert Kemp


HAN HAVEMAN
Bij De Wilgenweard was het zaterdagmiddag al vroeg een drukte van belang. Na enige tijd kwam de Hellendoornse zomp De Schuttevaer in zicht, met daarop de sint en zijn roetveegpieten. Nadat de goedheiligman aan land was gegaan en zich geduldig een weg door de grote, enthousiaste menigte had gebaand, stapte hij in een koets voor een feestelijke rondrit door het dorpscentrum. Onder muzikale begeleiding van de slagwerkgroep van muziekvereniging Advendo toog de bonte stoet naar het Henri Dunantplein, waar Sinterklaas door Hellendoorns burgemeester Jorrit Eijbersen welkom weer geheten.

Daarna dompelde Sint Nicolaas zich onder in de wachtende menigte. Hij had voor ieder kind eventjes tijd. Vermoeid trok de 'oude baas' zich uiteindelijk terug in het Huis van Sint, in het voormalige EP-pand aan de Grotestraat.

Iedereen kan hier op de zaterdagen tot 5 december van 14.00 tot 16.30 uur een kijkje komen nemen.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder