Enterse Zomp-centrum: 'We hebben het afgemaakt, voor Gerrit'

HOE BOUW JE EEN ZOMP? DAT LEER JE IN HET GLOEDNIEUWE ONTDEK- EN DOE CENTRUM BIJ DE ENTERSE ZOMP. FRITS STRABBING (LINKS) EN FRANS SCHUITEMAKER PROBEREN HET VAST UIT. VINCENT JANNINK

Zeg je Enter, dan zeg je de Enterse Zomp. De platbodems zijn onlosmakelijk verbonden met het dorp. De eerste boten werden eeuwen geleden, rond 1600, al gebouwd en gebruikt. Een rijke geschiedenis die verteld moet worden. En dat gebeurt in het gloednieuwe Ontdek en Doe-centrum van de Zomp.

Het lijkt een mini-museum, maar dat is het absoluut niet. De zolder van het bijgebouw bij de Enterse Zomp is omgetoverd tot gloednieuw Ontdek en Doe-centrum. Het ziet er gelikt uit. Donkerblauwe en groene muren, luxe televisieschermen en zelf ontwikkelde mini-games. "Het idee van onze oud-voorzitter Gerrit Velten. Hij overleed plotseling afgelopen zomer. Dat was een shock", zegt Frits Strabbing, vrijwilliger bij de Zomp.

Vlogs en mini-games

Toch zijn ze doorgegaan met de bouw van het educatieve centrum. "Het is een reis door de geschiedenis van de Enterse Zomp. De zompenbouwers hebben zoveel meegemaakt. Dat verhaal willen we vertellen", vertelt bestuurslid Frans Schuitemaker.

En die reis door de geschiedenis maken ze zo modern mogelijk. Zo haalden ze hun inspiratie uit bijvoorbeeld vlogger Enzo Knol, want "dat vloggen doet de jeugd tegenwoordig", zegt Strabbing. Waarom? "Het moet niet statig en saai zijn, maar juist een beetje fris en leuk. Het is zoals de jeugd het graag ziet, maar dan in een 'oude' setting. "Naast de informatieve video's kun je ook je eigen, digitale zomp bouwen. Dat gaat via een stappenplan. Eerst goed kijken welke materialen geschikt zijn voor een zomp. En daarna? "Schaven", aldus Schrabbing. Zijn hand gaat snel van boven naar beneden. De digitale houtsnippers vliegen in het rond. "Voor de vorm van de bruine vloot", aldus Strabbing. In de game ga je de strijd met elkaar aan. De snelste wint. Maar ook de onstuimige route van de zomp komt aan bod. Die was gevuld met verschillende goederen. Die moesten naar steden vervoerd worden. "Met kleding of katoen voeren de schippers naar Groeningen, zoals Groningen toen nog heette", zegt Schuitemaker. "Door te trekken aan touwen breng het product naar de juiste stad."

Het centrum is bijna klaar. "Nu nog de laatste puntjes op de i", zegt Strabbing. "Het is helemaal zoals Gerrit het had bedacht. Hij was de drijvende kracht. Toen hij overleed, waren we het even kwijt. Maar we hebben het afgemaakt. Voor Gerrit." Op vrijdag 2 juni opent de Enterse Zomp de deuren van het Ontdek en Doe-centrum.

Fleur Rutenfrans

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder