Enters nieuws, 2 juni 2023

Feestelijke opening Ontdek & Doe centrum

Commissaris van de Koning, dhr. Heidema.

Vrijdagmiddag is op feestelijke wijze het Ontdek & Doe centrum van de Stichting Enterse Zomp geopend. In dit centrum kan men op digitale wijze de geschiedenis van de Regge en zompen beleven. Via vlogs wordt het leven van de laatste schipper op unieke wijze in beeld gebracht. Digitaal kan men een boot bouwen, vracht vervoeren en nog veel meer. Vrijdag was de officiële opening met onder andere de onthulling van het nieuwe logo van de Stichting Enterse Zomp.

De opening werd verricht door de Commissaris van de Koning dhr. Andries Heidema en mevrouw Jenny Velten, weduwe van de vorig jaar overleden voorzitter Gerrit Velten, die de initiatiefnemer van dit project was.

Zaterdag wordt met alle vrijwilligers, waarvan velen hard hebben meegewerkt aan de realisatie van het centrum, de opening nogmaals gevierd.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder