Hart van Rijssen Holten, 12 juni

Opening Doecentrum Enterse Zomp

Opening Ontdek en Doecentrum Enterse Zomp door Commissaris Heideman en Jenny Velten. Foto: Jan Joost

ENTER - Jenny Velten (op de rug gezien midden voor), de weduwe van Gerrit Velten opende samen met de Overijsselse Commissaris van de Koning, Andries Heidema, vrijdagmiddag het splinternieuwe Ontdek- en Doecentrum van de Enterse Zomp bij de Waarf. Na een welkomstwoord door voorzitter Herman ter Avest en een korte speech van de Commissaris, nam bestuurslid Henk Velten de microfoon over om de openingsceremonie buiten in goede banen te leiden. Door het onthullen van drie duidelijke informatieborden was de opening een feit. Hierna nam het gezelschap in groepen een kijkje in het nieuwe Doecentrum.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder