Folder

Tekst van de folder onder aan deze pagina.

download pdf

Tekst van de folder:

 DE WAARF

In Enter, direct naast het prachtige natuurgebied het Twents Reggedal, vind je onze scheepswerf. Of hoe wij het ook wel noemen: De Waarf. Het is de plek waar we - net als vroeger - vol trots bouwen aan zompen. Na de bouw gaan ze daar ook het water in.

  • Trouwen, vergaderen en feesten: Zowel bij De Waarf het botenhuis als bij het 'Ontdek en Doe'-centrum is het heerlijk toeven op bijvoorbeeld het terras of in het schipperscafé. Het is ook een prachtige plek voor andere gelegenheden. Onze locatie is namelijk ook geschikt voor vergaderingen en feesten. Leuk om te combineren met een rondleiding! Heb je trouwplannen? Dan stap je bij ons letterlijk in het huwelijksbootje.
  • Proosten op het terras: Ongedwongen genieten van de omgeving? Neem dan plaats op ons terras. Geniet van een hapje en drankje en bovenal het unieke uitzicht over het water.

VAREN

Vaar met een van onze Enterse zompen en beleef het Twents Reggedal vanaf het water. Voor actuele vertrektijden en boekingen kijk op www.entersezomp.nl

  • Vanuit Enter met 'de Vriendschap' vanaf De Waarf aan de Werfstraat 19. Eventueel in combinatie met bezoek aan ons terras en Ontdek en Doe.
  • Vanuit Rijssen: met 'de Regt door Zee' vanaf De Pelmolen aan de Pelmolenweg 9. Eventueel in combinatie met bezoek aan de molen.
  • Vanuit Hellendoorn: met 'de Schuttevaere' vanaf de Botentoods aan de Reggeweg.

HET DORP VAN DE ZOMP

Je kunt het je nu misschien niet meer voorstellen, maar tussen 1650 en 1900 was de zomp in Enter het belangrijkste transportmiddel voor handelaren. Op de lange, brede schuiten vervoerden schippers o.a. hout, eieren, klompen, turf, jute en katoen. In 1825 telde Enter maar liefst 125 zompen. En dan te bedenken dat de platbodems vaak wel 12 meter lang waren! Het is een bijzonder stuk geschiedenis dat niet verloren mag gaan. In ons 'Vaar en beleef'-centrum ervaar je daarom hoe het is om op een zomp te varen. Leuk voor jong en oud!

ONTDEK EN DOE

Wil je meer weten over de geschiedenis en de bouw van een zomp? Bezoek dan ons 'Ontdek en Doe'-centrum, een zolderruimte van maar liefst 175m2 in de nabijgelegen schuur. In verschillende vlogs neemt zompschipper Berend je mee in zijn avonturen op de Regge en ver daarbuiten. Van commiezen-controles tot woeste stormen en van de bouw van zijn eigen zomp tot de laatste vaart. Het is net alsof je er zelf bij bent! Daarna mag je zelf aan de slag. Aan de hand van verschillende interactieve spellen bouw je zelf een zomp. Leuk en leerzaam! 

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder