Bijzondere vaarten

Enter:  Ongemak op de Regge

Vanwege hevige regenval was er veel rommel op de Regge te Rijssen waardoor terplekke niet kon worden gevaren, in Enter wel dachten we, niet dus. We kwamen vast te zitten in een hoop riet, de riet kwam in de schoepen van de aandrijving, waardoor we alleen verder konden door te bomen. Passagiers in de boot hadden een betere oplossing. De boot zat vol met asielzoekers die zo vriendelijk waren de boot voor te trekken met behulp van een touw dat aan de zomp was vastgemaakt. Later bleek dat een zekering was doorgebrand, het probleem kon pas worden opgelost door een nieuwe zekering uit Rijssen te halen.

 Rijssen: Avondroodtocht

Vrijdagavond 4 augustus vertrokken we met een volle zomp vanaf de Pelmolen vertrokken richting Nijverdal. Aanvankelijk was het wat miezerig, maar gelukkig waren er voldoende paraplu’s aan boord. De schippers hadden veel wetenswaardigheden en anekdotes paraat. Voor de inwendige mens werd goed gezorgd, door middel van koffie, borrels en hapjes. Bij de stuw bij Notter hebben we even aangelegd om de benen te strekken en bramen te plukken. Op de terugweg konden we genieten van een prachtige zonsondergang. Het was een zeer geslaagde avond.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder