Hart van Rijssen 25-10 2023

Schuit 'Regt door Zee' bij Proef en Beleef Rijssen


Niet de Zomp zelf maar de Stichting Enterse Zomp staat zaterdag 28 oktober op de Proef en Beleefmarkt in het centrum van Rijssen.


RIJSSEN - Helaas kunnen zij de nieuwe Zomp nog niet laten zien, de laatste werkzaamheden daaraan worden nog uitgevoerd op de Waarf in Enter. Door de bouwers wordt de laatste hand aan deze boot gelegd om mogelijk in het nieuwe seizoen daarmee te kunnen varen. "Niets ten nadele van de eerder gemaakte boten maar dit wordt wel een het pronkstuk van de stichting", aldus Stichting Enterse Zomp.

Wel zal op de markt aandacht zijn voor het te bouwen onderkomen voor de boot. De huidige loods voldoet niet meer aan de veiligheidseisen, mede door verzakking van de kade. De maquette van het mogelijk nieuw te bouwen botenhuis is wel aanwezig en de stichting hoopt binnenkort met de andere betrokken partijen zoals de gemeente Rijssen-Holten tot een definitief ontwerp en planning te komen.

Bij de kraam zijn allemaal spullen te vinden die betrekking hebben op de Zomp, zoals bouwplaten, boekjes en zompenbitter.

Op de markt is ook de start van een campagne om nieuwe schippers te vinden voor alle drie locaties: Enter, Hellendoorn en Rijssen.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder