Nieuwsbrief november 2023

1. Berichten van de voorzitter / het bestuur

 • Gerrit Ooms heeft besloten om te stoppen als bestuurslid maar blijft nog wel betrokken als vrijwilliger/coördinator in Hellendoorn. Wij zijn inmiddels in gesprek met een vervanger voor Gerrit.
 • Wij zijn bezig om een nieuwe website te laten bouwen. De verwachting is dat dit begin 2024 wordt afgerond.
 • Wij zijn voornemens om een vrijwilligersavond te organiseren voor dinsdag 19 maart 2024.
 • RaboClubSupport: We mochten een cheque t.w.v. € 648,60 in ontvangst nemen. Dit bedrag is een prachtig begin voor de aanschaf van een traplift naar het Ontdek&Doe centrum.
 • De Enterse Zomp is genomineerd voor het “Leukste uitje van Nederland 2024” (ANWB), stemmen kon tot eind oktober.
 • Ken je iemand die ons “vrijwilligerscorps” wil en kan versterken? Laat het weten via info@entersezomp.nl. Voor de schippers geldt dat men in bezit moet zijn van een vaarbewijs of bereid is het vaarbewijs te behalen. Ook moeten schippers iets kunnen vertellen over de zomp, de geschiedenis en de bouw. Gastenbegeleiders voor Ontdek & Doe maken de gasten wegwijs in het centrum en geven zo nodig extra informatie.

2. Berichten van de locaties Enter, Hellendoorn, Rijssen

Enter

 • Midwinterhoornblazers uit Enter wilden varen. Normaal hoor ze je alleen tussen de eerste adventszondag en driekoningen. Tijdens de vaart zagen we iets unieks, een dikke stier ging in het water en klom later weer aan de andere kant de wal op. Het leverde mooie plaatjes op.
 • Uit de nieuwsbrief van Twents Reggedal, september 2023: Op 15 juli en 9 september zijn de winnaars van de paas-actie meegenomen op de Enterse Zomp. We hebben genoten van het prachtige weer en de natuur. We mochten een kijkje nemen in het slaapvertrek van de schipper. De schipper vertelde dat men er vroeger dwars in lag. Wie weet komt de uitspraak "wat bin ie a dwarsligger” daar wel vandaan?
 • De vier beheerders bij de Waarf proberen het horecagedeelte van de Waarf zo goed mogelijk te begeleiden. Ze onderhouden contact met klanten, schippers en gastvrouwen. Ze maken de rekeningen op en sturen die naar de penningmeester. Al met al een niet onbelangrijk team binnen onze stichting.

Rijssen

 • In het kader van “Beleef en Ontdek de Sallandse Heuvelrug en het Reggedal”, hebben we extra vaartochten gepland. Wij vroegen met een kraam o.a. aandacht voor het nieuwe onderkomen voor de Zomp in Rijssen. Op de markt is de wervingscampagne gestart om nieuwe schippers te vinden voor alle drie locaties. 
 • De overtoom bij Zuna had onderhoud nodig. Een landschapsbouwbedrijf werd ingeschakeld om de ergste obstakels te verwijderen. Vrijwilligers hebben daarna het werk afgemaakt. Er moest worden gehakt, gezaagd en gesnoeid. Een vrijwilliger ging zelfs tot zijn navel in het water om de betonbaan vrij te maken.

Stuur kopij voor een volgende nieuwsbrief naar archief.entersezomp@gmail.com of naar ©Stichting Enterse Zomp

Stier wilde meevaren

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder