Scheepswerf 

Luchtfoto Waarf

4 unieke mogelijkheden en belevenissen op 1 locatie

Varen

Scheepswerf

Trouwen

Partijen en vergaderen

 

Enter was vroeger een schippers- en zompendorp. Tegenwoordig is dat niet meer zo maar wel wordt de herinnering aan die tijd levendig gehouden.
Aan de Lee in Enter ligt een prachtige werf, waarin zompen worden gebouwd. Er zijn veel vrijwilligers actief. U kunt op afspraak een tochtje maken met de zomp, en in de zomermaanden juli en augustus kunt U zelfs zonder afspraak mee omdat er dan regelmatig vaartochten worden georganiseerd zonder te boeken. U kunt zich dan melden bij de Waarf.
  

Eten en drinken op de Waarf

Tijdens uw bezoek aan de Waarf is het mogelijk iets te eten en/of te drinken op het terras of in de ontvangstruimte.

 

Klik op afbeelding voor meer informatie

 

Varen

De zomp waarin U een vaartocht kunt maken vanuit "De Enterse Waarf" heet "De Vriendschap".
Er zijn altijd twee schippers bij u aan boord. De ene stuurt en de andere schipper vertelt over de zomp, hun bouw en geschiedenis, de Regge en de flora en fauna waar u langs vaart. Tijdens de tocht, die afhankelijk van uw wensen 1 uur of langer duurt, zal de stemming er goed in komen, zeker als u trakteert op een hapje en een drankje...

Scheepswerf 

Enkele impressies van de zompenbouw op de "Waarf" te Enter.

Bouw zomp

Klik op afbeelding voor meer foto's

De foto's zijn gemaakt door Jans Wild.

 

Klik op afbeelding voor diashow bouw zomp

De foto's zijn gemaakt door Jans Wild.

    

Klik op  afbeelding voor video bouw "De Vriendschap" 

De film is gemaakt door Gerrit Roetgering.

 

De Waarf 

Veel plannen zijn al verwezenlijkt door de Stichting Enterse Zomp. Maar de sluitsteen is de scheepswerf "De Enterse Waarf". Een werf zoals er vroeger zeker drie in gebruik waren in Enter. Maar nu in een fraai, modern en veel minder spartaans jasje. Op een prachtige plek, even buiten Enter aan de plas de Lee en direct verbonden met de rivier de Regge. 

“De Waarf” is een combinatie van een scheepswerf voor de Enterse zompen en een expositie met het thema "Regge de slagader van Twente". Het gebouw is in Saksische stijl opgezet, met rieten dak en prachtig ingepast in de omgeving. In de werkplaats zal onderhoud en nieuwbouw plaatsvinden. Voor de werf ligt een hellingbaan waar boten met een lorry te water kunnen worden gelaten en waar allerlei aktiviteiten te bezichtigen zijn die te maken hebben met de bouw van nieuwe zompen. De werf en de expositie worden speciaal ingericht voor de ontvangst van groepen. De zolder bevat het archief over zompen, zompvaart, vaarwegen, waterbeheer en schippers.
De Waarf, een trots voor Enter en een brug naar het verleden van de ondernemende enternaren.

Klik op afbeelding om de folder te downloaden.

   

Trouwen

In Enter heeft U de mogelijkheid om te trouwen op de scheepswerf de Enterse Waarf. De gemeente heeft deze scheepswerf aangewezen als trouwlocatie. Een unieke plek om letterlijk en figuurlijk in het huwelijksbootje te stappen. Interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Tourist Info Enter Wierden.

Klik op afbeelding om de folder te downloaden.

 

 

Partijen en vergaderen

De Waarf in Enter heeft interessante mogelijkheden voor vergaderingen, bijeenkomsten, reünies en dergelijke met daarbij een rondleiding en informatie over de geschiedenis en bouw nieuwe zomp. Alle technische faciliteiten zijn aanwezig en daarnaast kan er voor een zeer goede catering gezorgd worden. Het terras geeft een prachtig uitzicht over de Lee.

 

Foto's maken

  

Leuk om foto's te maken in en rondom de Waarf.
Maak een afspraak en wij stellen u in de gelegenheid om unieke foto's te maken.
De kosten zijn € 50,- 

  

  Ga naar online boeken 

  

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder