Varen in Rijssen

Vaartocht met zomp

Vanuit Rijssen kunt u varen met de Enterse zomp "Regt door zee" die ligt in de haven bij de Pelmolen.

Er zijn altijd twee schippers bij u aan boord. De ene stuurt en de andere schipper vertelt over de zomp, hun bouw en geschiedenis, de Regge en de flora en fauna waar u langs vaart. Tijdens de tocht die 1 uur duurt zal, de stemming er goed in komen, zeker als u trakteert op een hapje en een drankje...

Om naar Nijverdal te varen en weer terug en daarbij gebruik te maken van de Overtoom moet de zomp voor meerdere uren besproken worden.

Door obstakels in de Regge, zoals stuwen, is het niet mogelijk een vaartocht van plaats naar plaats te maken. De zomp keert op een zeker moment en gaat dan terug naar het startpunt.  

Heel speciaal is een vaart met een groep naar de Overtoom. Ervaar hoe de boot het hoogteverschil in de Regge al klunend overbrugt. Met een hapje en een drankje is het helemaal compleet. Overtoomvaarten zijn alleen mogelijk vanuit Rijssen en Hellendoorn.

Tot ziens op de Regge!

  

 Online boeken 

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder