Varen op de Regge

 Varen op de Regge

U houdt van natuur en van water en wil wel eens een uitstapje organiseren?

Hoe zou het zijn om de prachtige Twentse natuur eens vanaf het water te bewonderen? Gezellig samen met familie, vrienden of collega's. En dat te doen met een historisch vaartuig. Er zijn drie Enterse zompen in de vaart. De "Regt door zee" ligt bij de Pelmolen in Rijssen, "De Vriendschap" ligt bij de scheepswerf "De Enterse Waarf" in Enter en in Hellendoorn ligt achter de ijsfabriek "de Schuttevaer".

Er zijn altijd twee schippers bij u aan boord. De ene stuurt en de andere schipper vertelt over de zomp, hun bouw en geschiedenis, de Regge en de flora en fauna waar u langs vaart. Tijdens de tocht, die afhankelijk van uw wensen 1 uur of langer duurt zal de stemming er goed in komen, zeker als u trakteert op een hapje en een drankje...

Voor boekingen, adressen en dergelijke zie de pagina "Online-boeken". Tot ziens op de Regge!

 

Klik op bovenstaande afbeelding om film over de meanderende Regge te zien

 

Door obstakels in de Regge, zoals stuwen, is het niet mogelijk een vaartocht van plaats naar plaats te maken. De zomp keert op een zeker moment en gaat dan terug naar het startpunt. 

Het is de bedoeling dat het in de toekomst wel mogelijk is om van Enter naar Rijssen, of omgekeerd, te varen. Verwacht wordt dat dit in 2020 wel mogelijk is, omdat dan de werkzaamheden rond de meanderende Regge afgerond zijn. Men moet dan wel wat tijd uittrekken voor zo'n tocht, om van Enter naar Rijssen te varen en weer terug duurt straks minimaal 3 uur. Door de nieuwe meanderingen wordt de Regge een stuk langer.

 

De Reggeloop

 

   

Voor meer informatie over vaartochten in Enter, Hellendoorn en Rijssen,
klik op onderstaande afbeelding om de folder te downloaden of maak een keuze uit het menu "Varen".

  

  Ga naar online boeken

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder