Locatie Enter

5  unieke mogelijkheden en belevenissen op 1 locatie

  • Varen
  • Scheepswerf
  • Trouwen
  • Partijen en vergaderen
  • Doe-centrum

 Online boeken Enter

Welkom

Welkom bij een zeer bijzonder fenomeen! U (je) hebt hier te maken met de unieke wereld van de zomp en de zompschippers uit het al even bijzondere dorp Enter. Want waar is in Nederland een dorp te vinden dat haar bestaan zocht in het opkopen van tienduizenden ganzen (voor export naar o.a. Londen en Berlijn)? Of waar ze ook alweer tienduizenden klompen maakten? Waar ze schipperden op de binnenwateren van Oost-Nederland? 

Wie weet nog dat Enter rond 1800 drie scheepswerven en wel 125 zompen, platbodems van 12 meter lang, had? Op een schitterende plek is deze historie hersteld. Waar eeuwenlang schepen zijn gebouwd en werd gevaren op het riviertje de Regge, waar toen soms nauwelijks water was te vinden, bouwen we nu weer trots de Enterse zomp en varen daarmee.

Bezoekers zien hoe belangrijk door de eeuwen heen het water was, de betekenis van de Regge als historische vaarweg en de ondergang en herrijzenis van de zomp. De nieuwe scheepswerf “De Enterse Waarf” brengt dat bijzondere verleden op een historische plek tot nieuw leven. De schippers en rondleiders (vrijwilligers) varen en vertellen bezoekers en vooral jeugd over alles wat met zompen, de Regge, het dorp Enter en de natuur te maken heeft. De bouwploeg werkt gestaag aan nieuwe zompen voor eigen gebruik en andere opdrachtgevers. Door deze eendrachtige samenwerking met de bewoners wordt het interessante Enterse verleden dagelijks tot nieuw leven gewekt.

Ontdek & Doe

In het Ontdek & Doe-centrum wordt het verhaal van de zomp in al zijn facetten op een aantrekkelijke wijze verteld.

 

Terras Openingstijden

De Waarf met zomp

Varen

De omgeving is schitterend en zeer geschikt om mooie wandelingen in de natuur te maken. Maar hoe zou het zijn om die prachtige Twentse natuur eens vanaf het water te bewonderen? Gezellig samen met familie, vrienden of collega's. En dat te doen met een historisch vaartuig. In Enter ligt bij de werf de Enterse zomp "de Vriendschap". Er zijn altijd twee schippers bij u aan boord. De ene vaart en de andere schipper vertelt over de zomp, hun bouw en geschiedenis, de Regge en de flora en fauna waar u langs vaart. Tijdens de tocht zal de stemming er goed in komen, zeker als u trakteert op een hapje en een drankje...Tot ziens op de Regge! 

De Enterse Waarf

 Scheepswerf

Veel plannen zijn al verwezenlijkt door De Regionale Stichting Enterse Zomp. Maar de sluitsteen was de scheepswerf "De Enterse Waarf". Een werf zoals er vroeger zeker 3 in gebruik waren in Enter. Maar nu in een fraai, modern en veel minder spartaans jasje.
De ideale plek was het gebied de Lee, even buiten Enter, door een brede sloot (één van de vroegere Lee’s) verbonden met de Regge. Dankzij de crisis kwam er een onverwachte versnelling in de plannen. Om voor de subsidies in aanmerking te komen moest het gebouw dan binnen 6 maand gerealiseerd zijn. Door constructieve medewerking van gemeentelijke en provinciale overheden en een geweldige inspanning van de bouwers lukte dat en kon op 1 juni 2009 een feestje gevierd worden.

“De Waarf” is een combinatie van een scheepswerf voor de Enterse zompen en een bezoekersruimte voor vergadering, bijeenkomsten e.d. Het gebouw is in Saksische stijl opgezet, met rieten dak en prachtig ingepast in de omgeving. In de werkplaats zal onderhoud en nieuwbouw plaatsvinden. Voor de werf ligt een hellingbaan waar boten met een lorry te water kunnen worden gelaten en waar allerlei aktiviteiten te bezichtigen zijn die te maken hebben met de bouw van nieuwe zompen. De werf en de bezoekersruimte worden speciaal ingericht voor de ontvangst van groepen. Een humoristische animatiefilm laat in een kort bestek informatie zien over zomp en varen.
De zolder bevat het archief over zompen, zompvaart, vaarwegen, waterbeheer en schippers. De Waarf, een nieuwe trots voor Enter en een brug naar het verleden van de ondernemende enternaren.

 Trouwen

De gemeente heeft de scheepswerf "De Enterse Waarf" aangewezen als trouwlocatie. Een unieke plek om letterlijk en figuurlijk in het huwelijksbootje te stappen. In de bezoekersruimte mag het bruidspaar maximaal 50 gasten meebrengen. De zomp ligt met fok aan de kade om daar prachtige foto's te maken van bruidspaar en familie.

 Partijen en vergaderen

De Waarf in Enter heeft interessante mogelijkheden voor vergaderingen, bijeenkomsten, reünies en dergelijke met daarbij een rondleiding en informatie over de geschiedenis en bouw nieuwe zomp. Alle technische faciliteiten zijn aanwezig en daarnaast kan er voor een zeer goede catering gezorgd worden. Het terras geeft een prachtig uitzicht over de Lee.

Film Reggerijk

 Film: Reggerijk

 

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder