Derde schuit: 'De Schuttevaer'

Geplaatst op: 22-05-2014

De knoop is definitief doorgehakt. Onze derde schuit, die haar thuishaven in Hellendoorn krijgt, zal “De Schuttevaer” heten, naar een oud schippersgeslacht. Het nieuwe botenhuis in Hellendoorn krijgt binnenkort ook een naam. 

Een werkgroep van de stichting, met ondermeer Wim Landman en Pé Metscher, maakt alle voorbereidingen voor de feestelijke officiele opening en de tewaterlating op 20 juni.

De bouw van de Hellendoornse zomp vordert in een ijzeren tempo. De scheepsbouwers verwachten dat de klus eind mei zal zijn geklaard, zodat we het nieuwe vaarseizoen met drie schuiten kunnen beginnen.

Nu is de romp zo goed als klaar, de mast ligt er stralend bij en op de bovenverdieping van de Waarf is de schildersploeg bezig met het aflakken van de ‘mooie’ onderdelen, zoals de opboeisels, de zwaarden, het roer, de helmstok, de bodemplanken en andere onderdelen. Alles wordt tenminste vijf keer geschuurd en weer gelakt, conform alle aanbevelingen, maar voor de zekerheid gaat er nog een zesde laklaag overheen. Kwaliteit voor alles – en dat is een prima uitgangspunt.

In Hellendoorn is het nieuwe botenhuis nu voorzien van een bord dat vertelt hoe ook Europa, Leader en Overijssel zich met de zompen bezig houden.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder