20 Juni feest in Hellendoorn

Geplaatst op: 05-06-2014

Want dan is de officiële opening van het Hellendoornse botenhuis ''het Zomphuus'' en de doop van de splinternieuwe schuit ''de Schuttevaer''. De Stichting de Enterse zomp heeft daarvoor zo'n 200 speciale gasten uitgenodigd en verwacht daarnaast veel publieke belangstelling voor de nieuwe toeristische trekpleister in Hellendoorn. Bezoekers zullen getuige zijn van een unieke gebeurtenis, waarbij de schuiten Regt door Zee en De Vriendschap een rol zullen spelen. 

Als sluitstuk van de Stichting, die bestaat uit vertegenwoordigers uit de plaatsen Wierden/Enter, Rijssen/Holten en Hellendoorn/Nijverdal is op de Enterse Waarf de zomp “de Schuttevaer” gebouwd. Deze derde Enterse zomp komt te liggen in de door vrijwilligers gebouwde botenloods achter de ijsfabriek in te Hellendoorn. Met de inzet van vele vrijwilligers en dankzij financiële steun van overheid en bedrijfsleven zijn de bouw van de botenloods en de zomp gerealiseerd.

Om 15.00 uur zal de burgemeester van Hellendoorn/Nijverdal, mevr. Raven, de officiele handeling verrichten en start de zomp ''de Schuttevaer'' haar carierre. Een groeiende groep enthousiaste schippers staat klaar om voor toeristen en groepen prachtige vaarten op de Regge te verzorgen en daarbij te vertellen over hoe het vroeger ging met transporten over de Regge, naar bestemmingen ver buiten de regio. Boekingen via VVV Nijverdal.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder