Geplaatst op: 23-04-2014
Scheepswerf De Enterse Waarf gaat voor de Stichting Waterpark Het Lankheet in Haaksbergen een Buurserpot bouwen. Hiervoor is op woensdag 23 januari, om 15.00 uur, op de Waarf het vlak gelegd en met water uit de Buurser beek ten doop gehouden. Stichting Waterpark Het Lankheet heeft twee ambities: de cultuurhistorie van landgoed Het Lankheet zichtbaar en functioneel maken; de rol van water op de hoge zandgronden presenteren aan het publiek. Met de bouw van de Buurserpot, het schuitje dat zo rond 1900 op de Buurserbeek voer, worden beide ambities ingevuld.
Stichting Waterpark Het Lankheet heeft op het landgoed het historische vloeiweidensysteem hersteld en in de omloop rond de Ostendorperwatermolen een haalsluis en een houten schutsluis gereconstrueerd. Het publiek kan met dit stukje Twentse cultuurhistorie kennismaken door mee te gaan met de rondleidingen die over het landgoed georganiseerd worden. Gidsen van de historische kring Haaksbergen zijn speciaal voor deze rondleidingen getraind. Voor de leerlingen van het basisonderwijs uit Haaksbergen en omstreken is een onderwijsprogramma ontwikkeld dat hen kennis laat maken van het waterverleden van Twente. Naast dit waterverleden speelt ook wateronderzoek een rol in het programma.
Het Lankheet heeft samenwerking met De Waarf in Enter gezocht voor de bouw van de Buurserpot, omdat de Waarf ervaring heeft met de bouw van zompen, vergelijkbare schuiten die op de Regge voeren. Bovendien werkt De Waarf met vrijwilligers, wat past bij de ideële uitgangspunten en financiële mogelijkheden van de Stichting. De benodigde gelden voor de bouw zijn inmiddels door sponsors bijeen gebracht.
Hieronder een aantal foto's van de plechtigheid waarop te zien is dat vooraf aan de doop een woord werd gesproken door de voorzitter van De Regionale Stichting Enterse Zomp de heer Gerrit Velten en waar de voorzitter van de Stichting Waterpark Het Lankheet aandachtig luistert.
De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.
Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.
De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.
De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.