Nieuwe inrichting Regge

Geplaatst op: 10-01-2017

Een vaartocht met de zomp kan worden gestart in Enter, Rijssen of Hellendoorn. Vanwege obstakels in de Regge, zoals een stuw, is het niet mogelijk een vaartocht van plaats naar plaats te maken. De zomp keert op een zeker moment en gaat dan terug naar het startpunt. De zomp vaart bijvoorbeeld niet van Enter naar Rijssen of omgekeerd.

Het is de bedoeling dat het in de toekomst wel mogelijk is om van Enter naar Rijssen, of omgekeerd, te varen. Verwacht wordt dat aan het eind van 2017 begonnen wordt met de start van het opnieuw inrichten van de Regge vanaf Binnengait tot aan Rijssen, dan vervalt de stuw bij het Exoo. Men moet dan wel wat tijd uittrekken voor zo'n tocht, om van Enter naar Rijssen te varen en weer terug, duurt straks minimaal drie uur. Door de nieuwe meanderingen wordt de Regge een stuk langer.

 

 

De Reggeloop

 

  

  

 

De Regge van Binnegaait naar Rijssen 

 

Binnengaait bij Enter

 

De Waarf bij Enter

 

Tussen Enter en Rijssen

  

De Pelmolen bij Rijssen

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder