Scheepskist in Hellendoorn

Geplaatst op: 04-05-2017

De Regionale Stichting Enterse Zomp beschikt over een scheepskist met attributen die gebruikt wordt om informatie te geven aan scholen. Onlangs is de kist weer gebruikt. De leerlingen van groep 6 van de rooms-katholieke basisschool Sint Sebastianus, aan de Bibenstraat te Hellendoorn konden kennis nemen van een stuk geschiedenis die onlosmakelijk met de Regge is verbonden. De krant deed verslag van deze informatiemorgen. Lees het artikel uit Tubantia van 4 mei 2017.

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder